Avionul de transport militar A400M al ministrului german al apararii s-a defectat marti, in cursul unei deplasari in Lituania, acesta fiind un nou incident pentru aeronavele de mare capacitate Airbus care s-au confruntat cu mai multe probleme de acest fel, a transmis o corespondenta a agentiei France Presse, citeaza Agerpres.

Ursula von der Leyen a plecat marti dimineata de la Berlin la bordul unui A400M pentru a asista la Rukla, la nord de Kaunas, la o ceremonie salutand sosirea mai multor sute de militari germani, veniti sa intareasca frontul estic al NATO in fata Rusiei.

Zborul dus s-a desfasurat fara probleme, potrivit unei jurnaliste de la AFP prezente la bord, dar la finalul ceremoniei aeronava nu a mai putut decola, victima unei defectiuni la unul dintre motoare. Intoarcerea a trebuit sa se faca la bordul unui avion de tip Transall, un aparat vechi de vreo 50 de ani pe care programul A400M urmeaza sa il inlocuiasca, a scris agentia germana de presa dpa.

A fost pentru prima data cand ministrul german al apararii s-a deplasat la bordului unui A400M, a precizat dpa.

Armata germana, Bundeswehr, a comandat 53 de aparate A400M producatorului Airbus. Primul avion a fost livrat in decembrie 2014, iar in decembrie anul trecut Germania a primit al saselea aparat, primul la standardul tactic.

Berlinul si-a exprimat frecvent nemultumirea pentru intarzierile acumulate in programul A400M, lansat in anii 2000, dar confruntat cu numeroase probleme.

Pe 9 mai 2015, un A400M s-a prabusit in cursul unui zbor de incercare in apropiere de Sevilla, in sudul Spaniei, antrenand moartea celor doi piloti si a celor doi ingineri. In cursul prabusirii, trei dintre cele patru motoare ale avionului nu au raspuns la comenzile echipajului, reaminteste AFP.