Statele Unite au platit luni Salvadorului 98 de milioane de dolari, ca parte a unui plan de combatere a criminalitatii si limitare a fluxurilor de migranti catre nord, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Fondurile, aprobate de Congresul SUA in 2015, vor fi utilizate pentru dezvoltare si securitate in statul din America Centrala. Ministrul salvadorian de externe Hugo Martinez a declarat intr-o conferinta de presa ca o parte din bani vor fi cheltuiti pentru intarirea unor institutii ale statului, cum ar fi procuratura generala, care se afla in avangarda luptei impotriva coruptiei.

"Aceste fonduri suplimentare sprijina tara in abordarea cauzelor fundamentale ale migratiei ilegale, cum ar fi insecuritatea, lipsa sanselor economice si de educatie si dezintegrarea familiilor", a declarat ambasadoarea americana in Salvador, Jean Manes.

In Salvador, unde bandele de traficanti de droguri sunt un flagel, s-au inregistrat anul trecut 5278 de omoruri, adica 81,7 la 100.000 de locuitori, una din cele mai ridicate rate din lume, mentioneaza Reuters.

"Planul Aliantei pentru Prosperitate in Triunghiul de Nord", care urmareste sa stimuleze cresterea economica din Salvador, Honduras si Guatemala, a fost conceput dupa ce la frontiera sudica a Statelor Unite s-a inregistrat in 2014 un val de imigranti din America Centrala.