Premierul italian, Paolo Gentiloni, si omologul sau libian, Fayez Al-Serraj, au semnat joi, la Roma, un acord prin care se angajeaza sa coopereze pentru a stopa fluxul de migranti, transmite EFE, citata de Agerpres.

Gentiloni a spus ca acordul "este doar o parte a unui proiect mai mare care urmeaza a fi dezvoltat" si care va necesita "angajamentul economic al Uniunii Europene", sprijin ce va fi solicitat vineri la summitul informal al liderilor comunitari, din Malta.

Prim-ministrul italian a declarat ca intelegerea " intareste pe de o parte cooperarea intre Italia si Libia, iar pe de alta parte exprima angajamentul Italiei in sprijinirea Libiei in lupta contra traficului cu fiinte umane si a imigratiei clandestine".

Serraj a precizat ca "exista in curs negocieri pentru acorduri economice utile pentru ambele tari, care vor oferi solutii pentru viata de zi cu zi a cetatenilor" si a subliniat ca "niciodata nu va semna un acord care sa submineze suveranitatea libiana".

Conducatorul libian, recunoscut de Natiunile Unite, a mentionat ca Libia este "un loc de tranzit, si nu de origine" a migratiei si ca acordul este destinat sa protejeze frontierele sudice, unde ajung imigranti din alte tari africane pentru a se imbarca spre Europa.

In acest sens, Serraj a aratat ca nu va permite intrarea misiunii navale europene "Sophia" in apele teritoriale libiene si a cerut o comanda comuna care sa permita modernizarea flotei tarii nord-africane si controlul apelor sale.

Memorandumul intre Italia si Libia a fost semnat cu o zi inainte de reuniunea din Malta, iar premierul italian a spus ca se va face "ambasadorul" acestui acord, caracterizat ca un pas inainte.

Prin pozitia sa geografica, Italia primeste un flux ridicat de migranti de pe continentul african, anul trecut debarcand in aceasta tara 181.000 de persoane.

Ruta migratorie a Mediteranei Centrale este una din cele mai periculoase din lume, cu un numar de 5.079 de persoane care si-au pierdut viata in 2016, potrivit Organizatiei Mondiale a Migratiei.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a primit joi, la Bruxelles, pe premierul libian, spunand ca "a venit momentul sa inchidem ruta dintre Libia si Italia".

Summitul european din Malta, de vineri, va trebui sa impulsioneze "masurile concrete si operationale" pentru a face fata "cu mai multa eficienta retelelor de traficanti si a ajuta la gestionarea fluxurilor migratorii", a declarat Tusk.