Premierul rus Vladimir Putin este asteptat joi in Ungaria, unde se va intalni cu premierul Viktor Orban, unul dintre principalii aliati ai Moscovei in cadrul Uniunii Europene, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Aceasta vizita urmareste relansarea cooperarii economice dintre cele doua tari, in ciuda sanctiunilor europene impotriva Moscovei.

Este vorba de prima vizita a presedintelui rus intr-o tara a UE din iulie 2016, cand a vizitat Slovenia.

De asemenea, este prima calatorie in Europa a lui Vladimir Putin dupa preluarea puterii de catre presedintele american Donald Trump. Kremlinul spera intr-o imbunatatire a relatiilor cu SUA precum si la ridicarea sanctiunilor americane decretate in 2014 impotriva Moscovei.

Orban sustine ridicarea sanctiunilor impuse de UE impotriva Rusiei iar deplasarea lui Putin la Budapesta "dovedeste relatiile personale de incredere" dintre cei doi lideri, spune Kremlinul.

Cei doi lideri s-au intalnit in fiecare an ultimii sase ani, vizita de joi marcand a saptea intalnire din 2010.

"Atentia principala va fi acordata dezvoltarii contactelor economice", a declarat Iuri Ushakov, consilier al presedintelui rus, cu o zi inaintea vizitei.

Seful diplomatiei ungare, Peter Szijjarto, sustine ca sanctiunile europene determina pierderi de venituri pentru Ungaria de 6,5 miliarde de dolari in trei ani.

Consilierul Kremlinului a vorbit si despre "marea importanta" a constructiei de catre grupul public rusesc Rosatom a doua noi reactoare la centrala nucleara din Paks, in apropiere de Budapesta, pentru 12 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde imprumutate de Moscova.

Comisia Europeana a deschis la finele lui 2015 o ancheta aprofundata pentru a stabili daca acest proiect, atribuit fara licitatie, este viabil din punct de vedere economic si conform cu regulile in materie de concurenta.

Lucrarile ar urma sa inceapa in 2018 iar primul reactor sa intre in serviciu in 2023.