Pentagonul pune la punct o lista cu irakieni care au colaborat cu trupele americane si care va fi transmisa agentiilor care implementeaza ordinul executive al presedintelui Donald Trump ce restrictioneaza intrarea pe teritoriul SUA a cetatenilor din Irak si din alte sase tari cu populatie majoritar musulmana, a declarat luni un purtator de cuvant citat de Reuters.

Capitanul Jeff Davis a explicat ca, in weekend, Casa Alba "a oferit oportunitatea" de a prezenta nume, scrie News.ro.

"Sunt o serie de persoane in Irak care au lucrat pentru noi in rolul de parteneri, fie luptand alaturi de noi, fie lucrand ca translator, adesea facand acest lucru cu riscuri mari pentru ei", a explicat oficialul.

"Ne asiguram ca cei care si-au demonstrat angajamentul tangibil de a lupta alaturi de noi si de a ne sustine, ca numele lor sunt cunoscute in procesul care va urma", a adaugat el.

Nu este clar cand va fi definitivata lista si cate nume va contine.

Deputatii irakieni au votat luni o motiune prin care au cerut Guvernului sa aplice masuri de reciprocitate in cazul Statelor Unite, daca Washingtonul nu revine asupra deciziei sale de a suspenda intrarea cetatenilor irakieni pe teritoriul american.

Daca va fi luata o astfel de decizie, ar putea avea de suferit cooperarea dintre Washington si Bagdad in domeniul luptei impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic, in plina ofensiva pentru recucerirea Mosulului.

Statele Unite au peste 4.800 de militari in Irak si sunt principalii actori ai coalitiei internationale antijihadiste care sustine fortele irakiene din septembrie 2014.

Deocamdata, Iranul este singura tara care a anuntat principiul reciprocitatii in cazul cetatenilor americani.