Guvernul de la Damasc a facut apel luni la refugiatii sirieni sa se intoarca in tara, fara a comenta totusi in mod direct decizia controversata a noului presedinte american Donald Trump de a interzice intrarea in SUA a tuturor refugiatilor, relateaza Agerpres.

Criza refugiatilorFoto: Andrei Pungovschi

Seful diplomatiei siriene, Walid Muallem, "a reluat apelul guvernului catre refugiatii sirieni instalati in tarile vecine sa se intoarca in tara, reafirmandu-si disponibilitatea de a-i primi si de a le asigura o viata demna", a transmit agentia oficiala Sana.

Ministrul de externe sirian a facut aceste declaratii in cursul unei intalniri la Damasc cu Inaltul comisar al ONU pentru refugiati, Filippo Grandi.

Regimul sirian nu a reactionat inca oficial dupa semnarea, vineri, de catre Donald Trump a unui decret ce interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a tuturor refugiatilor timp de 120 de zile si pe termen nedefinit in cazul refugiatilor sirieni. Decretul interzice de asemenea intrarea timp de 90 de zile in SUA a cetatenilor din sapte tari majoritar musulmane despre care Washingtonul considera ca adapostesc pepiniere de teroristi - Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.

Declaratia oficialului sirian survine dupa ce duminica armata siriana a recucerit din mainile rebelilor regiunea Wadi Barada, din apropiere de Damasc, vitala pentru aprovizionarea cu apa a capitalei siriene, care nu mai are apa potabila din 22 decembrie.

Victoria trupelor siriene din Wadi Barada si pierderea de catre rebeli a orasului Alep, in decembrie anul trecut - cea mai importanta infrangere suferita de rebeli de la inceputul razboiului, in 2011 - ii limiteaza pe insurgenti la fiefurile din regiunea Ghouta de est, la est de Damasc, cele din provincia nord-vestica Idleb si cele din sudul tarii.

Razboiul declansat dupa reprimarea manifestatiilor pasnice impotriva regimului din 2011 s-a soldat pana in prezent cu peste 310.0000 de morti si milioane de refugiati.