Fostul presedinte american Barack Obama a rupt tacerea luni, prin vocea unui purtator de cuvant, la zece zile dupa plecarea de la putere, pentru a-i incuraja pe americani sa manifesteze in apararea democratiei, transmite AFP, citata de Agerpres.

Fara a-l mentiona vreun moment pe Donald Trump, purtatorul de cuvant al fostului presedinte, Kevin Lewis, a indicat ca Barack Obama saluta "nivelul de mobilizare" din tara, in timp ce mai multe manifestatii contesta politica presedintelui republican, in special ordinul sau executiv privind inchiderea frontierelor, timp de cateva luni, pentru refugiati si cetatenii din sapte tari musulmane.

"Faptul ca cetatenii isi exercita dreptul lor constitutional de intrunire, de mobilizare si de a se face ascultati de alesii lor corespunde exact cu ceea ce noi vrem sa vedem atunci cand valorile americane sunt in joc", a declarat purtatorul de cuvant.

"In ceea ce priveste comparatiile cu deciziile de politica externa ale presedintelui Obama, asa cum am auzit mai inainte, presedintele (Obama) este in dezacord fundamental cu notiunea de discriminare a persoanelor din cauza credintei sau religiei lor", a adaugat acest purtator de cuvant.

Barack Obama a indicat la terminarea mandatului ca se va implica in dezbaterea politica doar daca anumite linii rosii ar fi trecute. Criteriile sale, enuntate la ultima conferinta de presa, din 18 ianuarie, includeau in special: "discriminarea sistematica, barierele de vot, tentativele ce vizeaza aducerea la tacere a vocilor discordante sau a presei, ori ideea de a expulza copiii care au crescut aici si care sunt, din toate privintele, copii americani".