Congresul SUA intentioneaza sa aloce 12-15 miliarde de dolari, in 2017, pentru construirea zidului dorit de presedintele Donald Trump la frontiera cu Mexicul, o situatie care risca sa amplifice deficitul bugetar si care intampina rezistenta din partea multor congresmeni, inclusiv republicani, potrivit Mediafax.

Paul Ryan, presedintele Camerei Reprezentantilor, si liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, au declarat joi ca strategia prevede alocarea, in cursul anului 2017, a 12-15 miliarde de dolari pentru construirea zidului cerut de presedintele Donald Trump.

"Congresul va aloca fondurile pentru construirea zidului", a declarat Paul Ryan, citat de ziarul The Washington Post.

"Intentionam sa ne ocupam de problema zidului", a confirmat Mitch McConnell.

Intrebat daca alocarea acestor fonduri va amplifica deficitul bugetar federal, Paul Ryan a amintit ca republicanii sunt conservatori din punct de vedere fiscal, explicand ca se vor aduna bani din consolidarea economiei si din modificarea sistemului medical. "Daca vom face investitii in lucruri de genul infrastructurii, intentionam sa gasim spatiul fiscal pentru suportarea costurilor", a subliniat Paul Ryan.

Insa senatorul republican John McCain a afirmat ca se opune zidului. "Nu am de gand sa sustin acest proiect. Istoria arata ca se pot face tuneluri pe sub astfel de ziduri, ca pot fi sparte", a spus John McCain.

Presedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a anuntat, joi, anularea participarii la reuniunea de la Casa Alba, din cauza tensiunilor cu omologul sau american, Donald Trump, care a somat Administratia mexicana sa asume costurile zidului de frontiera dorit de Washington. "In cursul acestei dimineti, am informat Casa Alba ca nu voi asista la reuniunea de lucru programata martea viitoare cu presedintele SUA", a transmis joi dupa-amiaza Enrique Pena Nieto prin Twitter, potrivit site-ului UnivisionNoticias.com.

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a cerut Mexicului sa anuleze intrevederea pe tema Acordului comercial nord-american (NAFTA) daca nu vrea sa suporte costurile zidului de frontiera.

"Statele Unite au un deficit comercial de 60 de miliarde de dolari in relatia cu Mexicul. Inca de la inceput, acordul NAFTA a fost unilateral, pierzandu-se cifre mari la nivelul locurilor de munca si companiilor. Daca Mexicul nu vrea sa plateasca pentru acest zid de care este atat de mare nevoie, atunci ar fi mai bine sa anuleze viitoarea intrevedere", a transmis Donald Trump joi prin Twitter.

Donald Trump a semnat miercuri ordonanta executiva care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Lucrarile pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul vor incepe in "cateva luni", iar costurile vor fi suportate in final de Guvernul mexican, a afirmat presedintele american. "In final, lucrarile vor fi suportate de Mexic, asa cum am spus permanent. Mexicul va plati zidul in proportie de suta la suta. Dar lucrarile vor fi rambursate ulterior din orice tranzactie comerciala am avea cu Mexicul. Pot sa spun doar ca se va plati. Va fi intr-o forma, poate intr-o forma complicata. Ceea ce fac este benefic pentru Statele Unite. Va fi foarte benefic si pentru Mexic. Vrem un Mexic foarte stabil si solid", a precizat Donald Trump.

Mexicul a transmis de nenumarate ori ca nu va finanta constructia zidului de frontiera dorit de Administratia Donald Trump pentru limitarea imigratiei, a contrabandei si traficului de droguri. Presedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a reiterat joi ca tara sa "nu va plati pentru niciun zid".

Donald Trump, devenit presedinte al SUA pe 20 ianuarie, a dispus deja retragerea din Parteneriatul comercial Transpacific (TTP) si a avertizat ca va renegocia Acordul Comercial Nord-American (NAFTA), semnat cu Mexicul si Canada. In acest context, Mexicul a semnalat intentia participarii la negocieri cu Statele Unite.