Seful politicii externe a UE Federica Mogherini a prezentat miercuri o serie de masuri suplimentare pentru controlul imigratiei si a rutelor de migratie pe Mediterana sau din Libia, potrivit EurActiv.com.

Cu un numar mare de vieti pierdute pe mare, problema gestionarii fluxurilor si salvarea de vieti omenesti ramane o prioritate pentru Uniunea Europeana. Masurile propuse se bazeaza pe cooperarea dintre institutiile UE, statele membre, partenerii din Africa de Nord si organizatiile internationale, inclusiv Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Actiunile propuse includ: reducerea numarului de puncte de trecere si salvarea de vieti pe mare, intensificarea luptei impotriva calauzelor si a traficantilor, protectia migrantilor, incurajarea returnarii voluntare asistate, gestionarea migratiei pe la granita sudica a Libiei, a crescut cooperarea cu Egipt, Tunisia si Algeria si s-au marit fondurile pentru aceste tari. Accentul ramane pe Libia, deoarece ramane in centrul traseului central mediteranean, cu aproape 90% din migrantii care pleaca din tara.