UPDATE Brexitul poate fi declansat doar cu aprobarea parlamentului britanic - decizie a Curtii Supreme
Votul a fost de 8 la 3 judecatori in cazul acestei hotarari, potrivit careia Executivul nu poate declansa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fara incuviintarea Legislativului.
Cel mai inalt for judiciar britanic a respins argumentul guvernului, ca premierul Theresa May poate sa-si foloseasca puterile executive cunoscute drept „prerogativa regala” pentru a invoca Articolul 50 si a incepe cei doi ani de discutii pentru despartirea de UE.
Pe de alta parte, Curtea a respins si argumentele ca parlamentele din Irlanda de Nord, Scotia si Tara Galilor ar trebui sa-si dea si ele acordul inainte de invocarea Articolului 50.
May a spus de mai multe ori ca va declansa Brexitul inainte de sfarsitul lunii martie, dar acum ea va trebui sa obtina mai intai consimtamantul parlamentarilor, ceea ce ar putea insemna ca planurile ei ar putea fi modificate sau amanate, desi partidul laburist din opozitie a afirmat anterior ca nu ii va frana calendarul stabilit.
Marti, dupa anuntarea deciziei Curtii Supreme, liderul laburist Jeremy Corbin a spus ca respecta referendumul si nu va impiedica procesul de invocare a Articolului 50, dar va incerca sa modifice legislatia necesara, la trecerea acesteia prin parlament.
"Partidul laburist solicita din partea guvernului un plan care sa asigure ca Executivul va raspunde in fata parlamentului de-a lungul negocierilor si un vot semnificativ care sa asigure ca acordul final primeste aprobarea parlamentului", afirma Corbin.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Imi pare rau ca RO nu va reusi niciodata sa conteze si asta din cauza ipochimenilor care o conduc. Cleptocratia a prins la populatia comunistoida care se multumeste sa stea cu mana intinsa la un 'sosete flausate' de Teleorman.
Retine, nicio decizie nu se adopta fara acordul consiliului!
incearca sa gandesti inainte de a repeta poncifele euroscepticilor.
Din birourile lor de la sediul Comisiei – cladirea Beylarmont – si alte locatii, aceasta armata de birocrati de cariera bine platiti fabrica legile Europei in numele intereselor corporatiste.n mijloc de a controla efectiv aceste ramuri.
UE insa a devenit un promotor feroce al globalismului, al pierderii identitatii individului, al falsei agende lgbt si chiar dicteaza legile in favoarea unor tari si a unor grupuri oculte.
"Imi este tare antipatic putin asta, dar..."
Am fumat din astea, mai schimbati si voi placa. :-)
Ai fix retorica kremlinului, desi stiu ca "nu ti-e drag kremlinul asta, desi..." ;-)
Stiu ca pentru RO s-ar putea sa nu mai fie chiar ok, dar m-am saturat de political correctness si shitty lgbt.
Mainstream media a dat-o-n bara ca si la alegerea lui Base. Stangismul, fie socialism, neomarxism/liberalismoid democrat a dus SUA in mizerie. Voi uitati-va la sosete flausate de Teleorman si urmariti miscarile cleptocratiei pe care le-ati votat!!
Brexitul o sa treaca prin parlament, nu cred ca parlamentul britanic se va opune votului popular din referendum.
Eu cred ca parlamentul britanic va fi chiar mai restrictiv decat guvernul in conditiile Brexit.
Camera Lorzilor s-a opus Brexitului, se va opune iar!
Camera Comunelor e impartita, exista insa sentimentul ca s-a produs o eroare si multi alesi tind sa se opuna Brexitului!
In concluzie, e posibil sa nu mai fie niciun Brexit!
Given that the Tories have a working majority of 15 in the Commons, this means that the bill is guaranteed to pass - especially since a majority of Labour MPs have said they will not stand in the way of the process and many will actually vote for Article 50.
Although the Lib Dems, the SNP and some Labour MPs are likely to vote against, this will make little difference. What will be more interesting is if a coalition of pro-European Conservatives and opposition MPs join forces to win concessions, over the extent of Parliamentary scrutiny of the two-year process.
Events in the Lords - where the government does not have a working majority and there are 178 non-affiliated cross-bench peers - could be more unpredictable. Mark D'Arcy says there are murmurings of an organised attempt to resist Article 50 and a "doomed last stand" by diehard Remainers.
But amid warnings that any attempt to block Brexit could trigger a general election, in which the future of the Lords would be a major issue - it is likely that the skirmishes will amount to just that and the government will eventually get its way.
o aiureala interminabila...
plecati odata daca plecati din ue si lasati-i pe altii sa-si vada de treaba... habar n-au ce si cum...tot bantuie si-si tot dau toti cu parerea...