Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat, luni, ca in Parlament, prin audierile din comisia de control a activitatii SRI este nevoie de o clarificare in privinta existentei "acoperitilor" din institutii publice si din mass-media, subliniind, totodata, necesitatea modificarii legislatiei in materia sigurantei nationale, potrivit Agerpres.

"Este un subiect care trebuie lamurit. Tara asta, pana la urma, e 'acoperita'. Eu cred (...) de aia comisia de control a SRI trebuie sa ceara lamuriri, eu cred ca nu exista institutie publica din Romania in care sa nu fie acoperiti de la SRI. De asemenea, nu cred ca exista o institutie de presa care sa nu aiba acoperiti de la SRI. S-a vorbit de cele mai multe ori despre acoperiti din Justitie, UNJR a solicitat sa se lamureasca daca exista 'acoperiti' in Justitie. Parca prea e acoperita tara asta pentru ca, totusi, SRI-ul are doua obiective principale si, acolo, vreau sa va spun ca toti sunt oameni foarte buni, profesionisti, si care au tinut si tin in continuare Romania intr-o zona de stabilitate importanta pentru noi, toti, eroi anonimi. Pe de alta parte, nu-mi dau seama de ce, la o Primarie, e nevoie sa fie 'acoperiti' ? Ei au doua obiective importante, contraspionaj si lupta antitero, sigur ca au si alte obiective", a declarat Liviu Dragnea la Romania TV, intrebat daca a depus o solicitare la comisia parlamentara pentru controlul activitatii SRI referitoare la "acoperiti".

Totodata, el a punctat: "Nu cumva s-au dus sau ne-am dus sau sistemul asta, statul, a intrat prea mult, e prea mare reteaua asta de acoperiti, ca nu mai stii care e acoperit si care nu e acoperit si care e descoperit ?. Cred ca ar trebui sa se explice oportunitatea. De ce e nevoie de atat de mult, de ce in fiecare institutie ? Daca informatia e reala, poate nu e reala si poate nu e niciun acoperit si isi iau informatii doar din surse deschise".

Liderul PSD a spus, raspunzand unei intrebari, ca domeniile in care ar fi cel mai grav daca ar exista "acoperiti" sunt "justitia, presa, institutiile publice, Guvern, Parlament".

"Deci, nu este sanatos daca este asa si ar fi bine ca aceste lucruri sa inceteze si, incet-incet, intr-o retragere organizata, lucrurile sa revina in matca fireasca. Repet, daca sunt", a spus el.

Intrebat in ce sens spera o colaborare cu directorul SRI pe aceasta tema si daca vede posibila o "retragere" a "acoperitilor" din domeniile mentionate, Dragnea a spus: "Daca exista buna-credinta si o abordare sanatoasa si perceperea dorintei din ce in ce mai mare ca apele sa fie separate si fiecare institutie sa ramana in cadrul stabilit de Constitutie si de lege, cred ca sansele sunt foarte mari".

"Oricum, noi trebuie sa facem o noua lege sau sa modificam legislatia in domeniul sigurantei nationale pentru ca e vorba de o legislatie din 1992. De atunci au trecut 25 de ani", a punctat presedintele PSD.