Cancelarul german, Angela Merkel, a fost in 2016 una dintre tintele favorite ale "dezinformarii" puse la cale de Rusia, o campanie ce s-ar putea amplifica odata cu apropierea alegerilor din 2017 din Germania, a facut cunoscut luni o sursa europeana la Bruxelles, citata de AFP, citata de Agerpres.

Sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, a lansat in 2015 un grup de lucru - numit "East StratCom Task Force" - insarcinat in mod special cu operatiunile ruse de "dezinformare.

Aceasta echipa alcatuita din vreo 10 experti in comunicare, vorbitori de rusa, urmareste difuzarea "orchestrata" de Moscova, "prin canale multiple, in cat mai multe limbi posibil", a unei informatii susceptibile sa serveasca interesele Rusiei, ca este vorba despre conflictul din Ucraina, criza migratorie sau atentatele din Europa, a explicat luni jurnalistilor o sursa apropiata dosarului.

Este vorba despre detectarea strategiei ruse de influentare pentru a o impiedica mai eficient, fara sa se intocmeasca o "lista neagra" cu media responsabile, a precizat aceasta sursa.

In 15 luni de activitate, din toamna lui 2015, acest grup de lucru - care dispune de un site: euvsdisinfo.eu - a identificat 2.500 de exemple in 18 limbi "de istorii contrazicand fapte disponibile public".

Dupa agresiunile sexuale din noapte de Anul Nou 2016, la Koln (atribuite unor migranti), "dezinformarea s-a concentrat asupra Angelei Merkel" si a responsabilitatii ei presupuse in criza migratorie din UE, chiar atentate, a explicat jurnalistilor surse europeana.

"Campania de dezinformare este o masura nonmilitara de a urmari scopuri politice", se poate citi pe site-ul euvsdisinfo.

"In ce priveste anul 2017, Germania si Franta au avertizat deja cu amenintarea unor atacuri de dezinformare legate de alegerile lor, in timp ce mai multe servicii de securitate europene au vorbit deschis despre amenintarea unor actiuni ostile ale rusilor", mai scrie pe pagina de internet a grupului de lucru.