Abia a fost investit ca presedinte al SUA, ca Donald Trump legifereaza primele decrete prin care anuleaza toate eforturile fostei administratii Obama. Pe principiul "America in primul rand", Trump a semnat luni 23 ianuarie decretul prezidential de retragere a SUA din acordul de liber schimb transpacific TTP. Astfel, el dovedeste ca se tine de cuvant, anularea acestui acord fiind una dintre promisiunile sale de campanie.

Acordul de liber schimb TTP a fost negociat de predecesorul sau Barack Obama cu unsprezece state. In zona planificata pentru liberul schimb economic si comercial urmau sa se asocieze SUA cu Australia, Brunei, Chile, Japonia, Canada, Malaezia, Noua Zeelanda, Peru, Singapore si Vietnam. Impreuna, aceste tari detin 40% din prestatia economica mondiala.

Retragerea din acordul TTP vine la trei zile de la investirea oficiala a lui Donald Trump, sustinut de Partidul Republican din SUA, ca al 45-lea presedinte american. In fata camerelor de luat vederi din Oval Office-ul de la Casa Alba, Trump ar fi descris aceasta retragere drept "o treaba extraordinara pentru muncitorii americani", relateaza Focus.de.