Theresa May, premierul Marii Britanii, a fost informata anul trecut, la preluarea la preluarea mandatului, ca un submarin nuclear si echipajul sau au fost certificate cu succes in teste, a declarat luni purtatoarea ei de cuvant, potrivit Reuters.

HMS_Victorious, submarin din clasa Vanguard dotat cu rachete TridentFoto: defenceimagery.mod.uk

Sunday Times a acuzat duminica guvernul britanic ar fi acoperit esecul inregistrat de o racheta Trident, ce poate transporta incarcatura nucleara. O racheta Trident IID5 nearmata, lansata in iunie 2016 de pe un submarin britanic, ar fi luat-o in directia gresita, indreptandu-se catre SUA, relateaza publicatia britanica.

Testul ar fi avut loc cu putin timp inainte ca May sa ceara parlamentului de la Londra sa cheltuiasca 40 de miliarde de lire pentru noi submarine Trident.

Intr-un interviu acordat duminica BBC, May a refuzat in repetate randuri sa raspunda direct daca stia sau nu despre esecul testului, inainte votului din Parlament.

“La preluarea mandatului, actualul premier a fost informat cu privire la o paleta chestiuni nucleare, inclusiv asta”, a transmis purtatoarea de cuvant reporterilor, referindu-se la rezultatele testelor de certificare.

Intrebata daca testele au esuat, purtatoarea de cuvant a refuzat sa discute detalii operationale, insa a precizat ca eficienta si capacitatea rachetelor Trident nu sunt puse in discutie.