China nu vrea sa ocupe rolul de lider mondial, dar ar putea fi fortata sa-si asume acest rol, daca altii pas un inapoi din acea pozitie, a declarat luni un diplomat senior chinez, dupa ce presedintele american Donald Trump a promis, in primul sau discurs, de la Casa Alba, sa puna "America pe primul loc".

Relatiile China-SUAFoto: Agerpres

Zhang Jun, director general al Departamentului de Economie Internationala din Ministerul de Externe chinez, a facut aceste comentarii in timpul unui briefing cu jurnalistii straini in care a discutat despre vizita presedintelui Xi Jinping in Elvetia saptamana trecuta.

Xi a prezentat China drept lider mondial intr- o lume globalizata in care doar cooperarea internationala ar putea rezolva principalele probleme majore.

Vorbind cu cateva zile inainte ca Trump sa fie investit, Xi le-a cerut tarilor sa rezista in fata tentatiei izolationismului, semnaland dorinta Beijingului de a juca un rol mai mare pe scena mondiala.

Elaborand pe aceasta tema, Zhang a declarat ca tara sa nu are nicio intentie de a cauta sa obtina pozitia de lider mondial.

"Daca cineva ar zice ca China joaca un rol de lider in lume, as spune ca nu China e cea care se grabeste sa ajunga in fata ci mai degraba ca principalii candidati din prima linie au facut un pas inapoi, lasand locul Chinei", a declarat Zhang.

"Daca i se cere Chinei sa joace rolul de lider mondial, atunci China isi va asuma aceste responsabilitati", a adaugat diplomatul chinez.