Un grup din care fac parte si fosti avocati ai Casei Albe anunta ca va depune o plangere impotriva presedintelui Donald Trump, acuzandu-l ca ca a permis companiilor sale sa accepte plati de la guverne straine, actiune ce incalca Constitutia SUA, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Plangerea, depusa de grupul Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, va argumenta ca prevederile Constitutiei interzic plati catre afacerile lui Trump si va incerca sa obtina din partea instantei un ordin care sa ii interzica lui Trump sa accepte astfel de plati, a declarat Deepak Gupta, unul dintre avocatii care lucreaza la acest dosar.

Trump face afaceri cu tari precum China, India, Indonezia si Filipine, a notat grupul intr-un comunicat.

"Cand Trump presedintele se aseaza sa negocieze acorduri comerciale cu aceste tari, poporul american nu are cum sa stie daca se va gandi sau nu si la profiturile lui Trump omul de afaceri", arata organizatia intr-o declaratie de presa.

Avocatii invoca o clauza constitutionala care interzice platile bancare din partea puterilor straine precum cele facute catre companiile lui Trump.

Astfel de plati, spun eu, le includ pe cele ale clientilor hotelurilor si terenurilor de golf Trump, imprumuturile pentru birourile sale acordate de diferite banci contolate de guverne straine si acorduri de inchiriere cu chiriasi precum biroul de turism al Abu Dhabi, o institutie a guvernului.

"Autorii Constitutiei erau studenti ai istoriei. Si au inteles ca un mod prin care republica poate esua este daca puteri straine ar putea sa ii corupa pe liderii alesi", spune Deepak Gupta.

Un reprezentant al lui Trump a refuzat sa comenteze acuzatiile.