Jihadistii Stat Islamic au distrus unul dintre cele mai frumoase monumente din orasul antic Palmyra, Tetrapylonul, dar si fatada teatrului roman, spune un oficial sirian citat de Reuters. Statul Islamic a reocupat orasul sirian Palmyra in decembrie, noua luni dupa ce militantii fusesera indepartati. Directorul general al UNESCO spune ca suntem in fata unei "noi crime de razboi".

HotNews.roFoto: Hotnews

Maamoun Abdulkarim, seful sirian pentru antichitati, spune ca Stat Islamic a distrus monumentul Tetrapylon, dar si fatada teatrului roman. Joi s-a aflat ca militantii SI au ucis 12 oameni in incinta vechiului oras pe care l-au ocupat in mai 2015, dar de unde au fost izgoniti de trupele siriene sustinute de aviatia rusa in martie 2016.

In 2015 Stat Islamic a mai distrus temple din situl Palmyra si a furat numeroase antichitati pe care le-a vandut. In acele zece luni cat au ocupat orasul cei de la SI au facut si executii in masa in arena antica.

"Aceste distrugeri reprezinta noi crime de razboi si o pierdere imensa pentru poporul sirian si pentru intreaga umanitate", spune Irina Bokova, director general UNESCO.