Austria vrea intarirea controalelor la frontierele sale, in special cu Slovacia, dupa o crestere, de la inceputul anului 2017, a numarului de migranti ce incearca sa intre in tara, a declarat miercuri ministrul austriac al Apararii, Hans-Peter Doskozil, transmite AFP, preluata de Agerpres.

"Observ o tendinta a migrantilor ilegali de a utiliza Slovacia" ca tara de trecere, a subliniat ministrul, citat de cotidianul Kurier in editia sa online.

El a precizat ca 299 de migranti au fost interceptati, de la inceputul anului, in statul Austria Inferioara, care se invecineaza cu Slovacia si Republica Ceha.

In schimb, 174 de migranti au fost interceptati in Burgenland, a carui frontiera cu Ungaria a fost pana in prezent zona unde se concentrau controalele.

Numerosi migranti intra in Austria venind din Slovacia cu trenul, a relevat Doskozil, apreciind ca sunt necesare mai multe controale la bordul trenurilor. O suta de soldati ar putea fi pusi la dispozitie pentru a participa la acestea, a subliniat el.

In vestul tarii, 292 de persoane au fost interceptate de la inceputul anului in Tirol, dar majoritatea au fost retrimisi in Italia, de cealalta parte a frontierei.

"Nu exista decat 25 de cereri de azil in Tirol. Retrimiterea (migrantilor) functioneaza", a adaugat ministrul, subliniind ca Austria trebuie sa ramana vigilenta si in ce priveste situatia din pasul Brenner.

Ministrul Apararii, Hans-Peter Doskozil, si ministrul de Interne, Wolfgang Sobotka, vor prezenta in urmatoarele zece zile o serie de masuri pentru intarirea controalelor, a mai indicat cotidianul mentionat, citat de AFP.

Austria va gazdui, pe 8 februarie, o reuniune a ministrilor de Interne si ai Apararii din tarile Europei centrale.

In 2015, un numar record de 90.000 de solicitari de azil a fost inregistrat in Austria, atunci cand sute de mii de migranti, dintre care multi fugeau de razboiul din Siria, au traversat Balcanii in directia Germania, cu precadere.

Austria a stabilit controale la frontiere si a ridicat bariere pentru a stopa acest aflux. In 2016, cererile de azil au scazut la jumatate.