Candidatul PPE la presedintia parlamentului European, Antonio Tajani, a castigat si cel de-al patrulea tur de scrutin si este noul presedinte al Parlamentului European, potrivit AFP si Reuters.

Antonio TajaniFoto: Parlamentul European

Au avut loc patru tururi de alegeri, intrucat niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea absoluta a voturilor exprimate in primele trei tururi organizate pe parcursul zilei de marti. La cel de-al patrulea tur au participat Antonio Tajani (PPE, Italia) si Gianni Pittella (S&D, Italia), cei doi fiind candidatii cel mai bine clasati in cel de-al treilea tur. Au fost exprimate 713 voturi, dintre care 633 valide. Antonio Tajani a obtinut 351 voturi iar Gianni Pittella 282.

Italianul Tajani (fost consilier al lui Silvio Berlusconi) a fost considerat favorit in cursa pentru alegerea noului presedinte al PE, mai ales dupa ce candidatul ALDE (liberalii europeni), Guy Verhofstadt, s-a retras din cursa marti dimineata si a anuntat ca il sustine pe Tajani. A fost nevoie insa de trei tururi de scrutin ca Tajani sa fie ales.

Sapte politicieni si-au depus candidatura pentru presedintia Legislativului UE. Este vorba despre Eleonora Forenza (Stanga Unita Europeana-Stanga Verde Nordica, Italia), Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Marea Britanie), Gianni Pittella (S & D, Italia), Laurentiu Rebega (Europa Natiunilor si Libertatii, Romania), Helga Stevens (Conservatorii si Reformistii Europeni, Belgia), Antonio Tajani (PPE, Italia) si Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) - care s-a retras marti.

Procedura

Presedintele Parlamentului European este ales prin vot secret, iar castigatorul trebuie sa obtina 50% plus un vot.

In primul tur, Tajani a obtinut 274 de voturi din totalul de 683, fata de 183 de voturi pentru candidatul socialistilor europeni, Gianni Pitella, anunta Reuters. In turul al doilea, italianul a obtinut 287 de voturi din totalul de 683, cu 13 voturi mai mult decat in primul tur.

Daca si dupa trei tururi de scrutin nu era ales nici un candidat, asa cum sugerau sondajele ca se va intampla, candidatii cu cele mai multe voturi ar fi participat la un al patrulea tur de scrutin, in care presedintele este ales cu majoritate simpla (cel mai mare numar de voturi). In caz de egalitate, era ales candidatul cel mai in varsta.

Presedintele PE coordoneaza toate lucrarile Parlamentului si ale organelor sale constitutive, precum si dezbaterile din sedintele plenare. El reprezinta Parlamentul in toate afacerile juridice si relatiile externe.

De asemenea, el semneaza bugetul UE pentru ca acesta sa devina operational, dar si toate actele legislative adoptate prin procedura legislativa ordinara.

Majoritatea legislatiei UE are nevoie de aprobarea parlamentului European, astfel ca presedintele institutiei are un rol crucial in negocierile privind normele propuse de Comisie.

Liderii europeni, in frunte cu Angela Merkel, cancelarul german, se tem ca un PE divizat va provoca si mai mult haos in politica europeana, intr-o perioada in care Bruxelles-ul incearca sa impuna politici controversate privind migratia, securitatea, pietele de capital, bancile si energia. Mai mult, Brexitul, care ar urma sa fie demarat pana la finalul lunii martie, duce blocul comunitar pe teren necunoscut.