Un nou raport al guvernului german releva ca presupusul autor al atacului terorist de la Berlin, refugiatul tunisian Anis Amri, era un consumator de droguri ce a fost reperat de serviciile de securitate germane la putin timp dupa intrarea in tara si a fost suspectat ca ar putea comite un atentat, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Aceste concluzii apar in documentul prezentat luni in cadrul Comisiei de informatii din Bundestag si evidentiaza ca Amri consuma droguri precum cocaina sau extasy, iar autoritatile marocane au atentionat ca el este un potential terorist care a reusit sa-si procure arme 'fara probleme'.

Raportul descrie de asemenea in ordine cronologica toate situatiile in care diferitele organisme ale statului german, inclusiv Oficiul pentru Migratie si Refugiati si Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV - serviciul de informatii interne), s-au ocupat de cazul acestuia.

In document apar semne de intrebare asupra modului in care fortele de securitate au tratat cazul lui Anis Amri, mai ales decizia de a suspenda monitorizarea lui in luna septembrie 2016.

Tunisianul, intrat in Germania ca refugiat, a cerut azil in iulie 2015. Patru luni mai tarziu, el a intrat in atentia serviciilor secrete germane, care au obtinut o informatie potrivit careia el intentiona 'sa faca ceva' in Germania. Abia in decembrie 2015 i s-a clarificat identitatea reala, el identificandu-se anterior cu documente false sub nu mai putin de 14 identitati, reusind prin acest procedeu sa incaseze de la autoritatile germane mai multe ajutoare sociale pentru refugiati decat ar fi avut dreptul.

In februarie 2016 s-a discutat pentru prima data despre Anis Amri la Centrul Comun de Combatere a Terorismului (GTAZ) din Germania, unde s-a estimat insa ca el nu reprezinta un pericol iminent. Totusi, cateva zile mai tarziu serviciile de securitate din landul Renania de Nord-Westfalia l-au inclus in categoria celor 'periculosi'.

Ulterior a fost plasat sub supraveghere, dar nu s-a obtinut niciun indiciu. Prin urmare, serviciile secrete germane au infiltrat un agent sub acoperire in anturajul sau pentru a-i afla intentiile.

In luna octombrie, autoritatile marocane le-au avertizat pe cele germane ca Amri face parte din gruparea jihadista Statul Islamic si ca ar putea comite un atentat in Germania. Insa o luna mai tarziu GTAZ a estimat din nou ca el nu reprezinta un pericol, iar pe 19 decembrie a comis atacul la un targ de Craciun la Berlin.