Lituania va construi un gard la frontiera cu exclava rusa Kaliningrad, puternic militarizata, a anuntat luni ministrul de interne, Eimutis Misiunas, transmite AFP, citata de Agerpres.

'Motivele acestei decizii sunt atat economice - stoparea contrabandei-,cat si geopolitice - intarirea frontierei externe a Uniunii Europene', a declarat oficialul lituanian pentru France Presse.

Ridicarea gardului, care se va intinde pe circa 130 km si va avea o inaltime de 2 metri, va incepe in primavara si va fi incheiata inainte de sfarsitul anului.

'Gardul nu va opri tancurile, dar va fi astfel construit incat escaladarea lui sa fie dificila', a explicat ministrul. Potrivit acestuia, noua constructie ar putea impiedica 'provocari' la frontiera.

Costurile vor fi asumate in mare parte de Uniunea Europeana, care va contribui cu 25 milioane de euro, restul de 3,6 milioane revenind partii lituaniene.

Exclava rusa Kaliningrad este situata intre Marea Baltica si doua tari membre ale NATO, Polonia si Lituania, tari care si-au sporit neincrederea fata de Rusia dupa ce aceasta a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in 2014.