Comisia Europeana propune, vineri, acordarea unei asistente macrofinanciare pentru Republica Moldova in valoare de 100 de milioane euro, in anumite conditii, a informat executivul comunitar intr-un comunicat remis HoNews.ro.

100 milioane Euro de la UE pentru R. MoldovaFoto: Hotnews

"Astazi, Comisia Europeana a dat curs unei cereri din partea Republicii Moldova, propunand un program de asistenta macrofinanciara (AMF) in valoare de pana la 100 de milioane EUR. Asistenta propusa ar urma sa ajute aceasta tara sa faca fata nevoilor sale in materie de finantare pe termen scurt" - anunta Comisia Europeana, in comunicatul transmis vineri.

Pana la 40 de milioane EUR din AMF ar urma sa fie furnizate sub forma de granturi si pana la 60 de milioane EUR - sub forma de imprumuturi pe termen mediu acordate in conditii favorabile de finantare.

Noua asistenta ar urma sa fie platita in trei transe in 2017 si 2018, cu anumite conditii.

"Eforturile recente depuse de Republica Moldova in directia aplicarii unor politici orientate spre stabilitate si a solutionarii unor vulnerabilitati de lunga durata trebuie sa fie sustinute. Comisia ofera astazi un sprijin suplimentar pentru aceasta tara, contribuind astfel la mentinerea stabilitatii macroeconomice, la imbunatatirea guvernantei si la realizarea unei cresteri economice mai durabile si mai favorabile incluziunii" - a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama.

La randul sau, Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene, s-a declarat convins ca finantarea europeana va incuraja Republica Moldova in realizarea unor "reforme vitale".

"Aceasta asistenta financiara va ajuta Republica Moldova sa isi satisfaca nevoile cele mai imediate in materie de finantare si sa isi stabilizeze economia. In acelasi timp, avem convingerea ca prin aplicarea conditiilor aferente acestei finantari se va contribui la imbunatatirea guvernantei economice a tarii si se va incuraja realizarea unor reforme vitale", a spus pentru vicepresedintele CE pentru moneda euro si dialog social, comisar responsabil si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.

Potrivit Comisiei Europene, Republica Moldova "se confrunta cu numeroase provocari, trebuind in special sa combata coruptia si proasta guvernare".

"Aceste fenomene au condus la deteriorarea situatiei finantelor publice si a balantei de plati, incetinind cresterea economica. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa intreprinda investigatii temeinice privind frauda bancara masiva care a lovit economia tarii in 2014. Dificultatile economice au fost agravate de faptul ca unii dintre partenerii comerciali regionali cruciali ai Republicii Moldova au avut o activitate economica scazuta. Acest efect a fost partial compensat de cresterea volumului schimburilor comerciale cu UE, care poate fi corelata cu Acordul de asociere ce a intrat in vigoare la 1 iulie 2016 si a creat o zona de liber schimb aprofundata si cuprinzatoare" - mai considera exeutivul Uniunii Europene.

Pentru a intra in vigoare si a permite efectuarea platilor, asistenta financiara propusa de UE trebuie sa fie adoptata de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene (ministri ai statelor membre UE).

Banii de la UE ar urma sa insoteasca noul program al Fondului Monetar International (FMI) pentru Republica Moldova, aprobat la 7 noiembrie 2016.

In special, AMF ar urma sa ajute Republica Moldova sa isi acopere o parte din nevoile de finantare externa in urmatorii doi ani. Aceasta operatiune ar contribui, prin urmare, la reducerea vulnerabilitatilor economiei legate de balanta de plati pe termen scurt si de situatia bugetara.

Platile efectuate in cadrul programului AMF propus ar urma sa depinda strict de realizarea unor progrese importante in cadrul programului FMI si de punerea in aplicare a conditiilor de politica specifice care urmeaza sa fie convenite intre Republica Moldova si UE in cadrul unui memorandum de intelegere.

Aceste conditii de politica ar urma sa abordeze unele dintre deficientele fundamentale ale economiei Republicii Moldova si ale sistemului de guvernanta economica, in special in sectorul bancar.

Acest demers ar urma sa se infaptuiasca in stransa coordonare cu programele de ajustare si de reforma convenite de Republica Moldova cu FMI si cu Banca Mondiala, fiind corelate indeaproape si cu reformele convenite in contextul operatiunilor de sprijin bugetar ale UE si al acordului de liber schimb aprofundat si cuprinzator - mai arata Comisia Europeana.

Asistenta macrofinanciara este un instrument exceptional al UE de raspuns in caz de criza de care dispun tarile partenere din vecinatatea UE. El este complementar asistentei oferite de FMI. Imprumuturile AMF sunt finantate prin imprumuturi realizate de UE pe pietele de capital. Fondurile sunt apoi date cu imprumut, in conditii financiare similare, tarilor beneficiare. Granturile AMF provin de la bugetul UE.

Asistenta AMF este menita sa completeze un nou program, care a fost aprobat de Consiliul de administratie al FMI la 7 noiembrie 2016 si asupra caruia Republica Moldova si Fondul Monetar International (FMI) au ajuns la un acord.

O asistenta macrofinanciara anterioara acordata Republicii Moldova, in valoare de 90 de milioane EUR, integral sub forma de granturi, a fost pusa in aplicare cu succes in perioada 2010-2012.