Autoritatile cubaneze au calificat joi ca fiind o" etapa importanta" sfarsitul regimului special de imigrare in SUA, transmite AFP, citata de Agerpres.

Acest acord pentru "o migratie regulata, sigura si ordonata", semnat joi, cu efect imediat, "abroga politica stiuta sub numele de "picioare uscate / picioare ude" potrivit careia autoritatile americane accepta imigrantii care ating pamantul si ii retrimit in Cuba pe cei descoperiti pe mare, a aratat guvernul cubanez, intr-un comunicat.

"La finalul a aproape un an de negocieri (...) acest angajament urmeaza sa contribuie la normalizarea relatiilor migratorii, marcate de la victoria revolutiei (castriste, in 1959) de aplicarea unor politici agresive de catre administratiile americane succesive, care au incurajat violenta, migratia clandestina si traficul de persoane, provocand numeroase pierderi de vieti nevinovate", adauga textul.

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca pune capat, cu efect imediat, regimului special de imigrare pentru cubanezi, transmit agentiile internationale de presa.

La doi ani dupa inceputul spectaculoasei apropieri intre cele doua tari, abrogarea acestui regim special raspunde unei cereri facute de mult timp de puterea comunista de la Havana, care vedea reglementarea americana ca o incitare la exil pentru cetatenii sai, releva AFP.

"Azi, Statele Unite depasesc etape importante pentru normalizarea relatiilor cu Cuba (...) punand capat politicii cunoscute sub numele de "picioare ude, picioare uscate", care a fost stabilita acum mai mult de 20 de ani si a fost conceputa pentru o epoca diferita", a indicat Obama, intr-un comunicat.

"Acest demers inseamna ca noi vom trata de acum inainte imigrantii cubanezi in aceeasi maniera ca pe imigrantii din alte tari", a adaugat el.

In acelasi timp, autoritatile cubaneze s-au angajat sa accepte reintoarcerea cubanezilor expulzati de pe teritoriul american la fel cum o faceau pana acum in cazul persoanelor interceptate pe mare.

"Cu efect imediat, cubanezii care incearca sa ajunga ilegal in SUA si nu se califica pentru ajutor umanitar vor face obiectul deportarii, in conformitate cu legea Statelor Unite", a mai aratat Obama, citat de EFE.

Agentia mentionata precizeaza ca masura anuntata oficial joi pune capat politicii adoptate in 1995 potrivit careia erau intorsi in Cuba cubanezii interceptati pe mare ("picioare ude") si erau admisi in SUA cubanezii care reuseau sa ajunga pe uscat ("picioare uscate").