Presedintia malteza a Uniunii Europene va actiona in directia imbunatatirii accesului Bulgariei si Romaniei la sistemul de control al frontierelor Schengen pentru schimb de informatii, in pofida problemei existente privind aderarea la spatiul Schengen, a anuntat ministrul de interne al Maltei, Carmelo Abela, in fata deputatilor din comisia juridica a Parlamentului European, informeaza joi portalul bulgar Novinite, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dupa cum stiti, eliminarea controalelor la frontierele interne necesita decizia unanima a Consiliului de Ministri al UE. Pana atunci, presedintia malteza a UE va incerca sa imbunatateasca, cat de mult poate, accesul Bulgariei si Romaniei la bazele de date respective, inclusiv sistemul de intrare-iesire de-a lungul frontierelor externe", a declarat el.

Fara o decizie legala de acces, politia bulgara nu are acces deplin la sistemele de informatii ale zonei Schengen, pentru schimbul de informatii cu privire la persoanele cautate cu antecedente penale in alte tari ale UE, noteaza Novinite.