Statele Unite vor trimite un "semnal clar" Beijingului pentru a-i interzice "accesul" la insulele disputate din marea Chinei de sud, unde gigantul asiatic isi multiplica lucrarile de constructii, a afirmat miercuri secretarul de stat nominalizat de Donald Trump, Rex Tillerson - amenintare care nu a mai fost folosita pana acum de Washington, scrie AFP.

Marea Chinei MeridionaleFoto: Wikipedia

Lu Kang, purtator de cuvant al diplomatiei chineze, s-a multumit joi sa comenteze ca Beijingul "are tot dreptul" la astfel de actiuni in regiune.

In fata Senatului american, Rex Tillerson a declarat: "va trebui sa trimit un semnal clar Chinei, pentru a transmite ca aceste constructii pe insule trebuie sa inceteze si, in continuare, ca accesul la aceste insule nu va mai fi permis".

"A construi insule (artificiale) si dupa aceea a instala echipamente militare pe aceste insule este acelasi lucru ca luarea Crimeii de catre Rusia", a apreciat el.

Fostul director al ExxonMobil a facut aceste afirmatii in cadrul audierii de confirmare in postul de sef al diplomatiei americane, in fata comisiei pentru Afaceri externe a Senatului.

Beijingul revendica in cvasi-totalitate marea Chinei de sud, zona bogata in hidrocarburi si o ruta majora a transportului maritim mondial, dar unde tarile riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) au si ele pretentii teritoriale.

Pentru a-si afirma suveranitatea, China efectueaza lucrari pentru extind3erea insulelor si recifelor sub controlul sau, construind faruri, instalatii portuare, piste de aterizare si infrastructuri militare, potrivit Pentagonului.

"Iau teritorii, le controleaza sau declara ca le controleaza cand aceste teritorii nu apartin, prin justitie, Chinei", a subliniat Rex Tillerson.