Un fost agent al serviciilor secrete britanice reconvertit in consultant este autorul controversatului raport privind presupuse legaturi intre presedintele american ales, Donald Trump, si Rusia, a informat miercuri publicatia Wall Street Journal (WSJ), citata de AFP siAgerpres. Christopher Steele, 52 de ani, a lucrat mai multi ani la Moscova pentru MI6 si se bucura de o buna reputatie in lumea serviciilor de informatii, potrivit WSJ care citeaza un fost agent al CIA. El a furnizat FBI informatii despre coruptia de la FIFA, organul de conducere al fotbalului mondial.

It was his work on corruption in international soccer that lent credence to his reporting on Trump's entanglements in Russia, U.S. officials said on Wednesday.

Acest raport, care contine numeroase informatii neverificate si care face referire la materiale compromitatoare despre Donald Trump, in special existenta unei inregistrari video cu caracter sexual implicand prostituate sau schimbul de informatii timp de aproape un deceniu cu Kremlinul, a fost publicat marti de website-ul BuzzFeed.

Documentul de 35 de pagini, despre care Donald Trump a afirmat miercuri ca sunt "stiri false" si ca "aceste lucruri nu s-au intamplat niciodata", a fost redactat, potrivit WSJ, de Christopher Steele, un director al cabinetului londonez de consultanta Orbis Business Intelligence pentru care lucreaza fosti agenti secreti.

Steele a fost spion al MI6 sub acoperire diplomatica timp de mai multi ani in Paris, Rusia si in centrala Ministerului britanic de Externe, dupa cum au declarat pentru Reuters fosti oficiali din serviciile secrete britanice.