Doua persoane au fost retinute marti la Laeken, langa Bruxelles, in cadrul dosarului belgian al anchetei asupra atentatelor jihadiste comise in noiembrie 2015 la Paris, a facut cunoscut miercuri Parchetul federal belgian, scrie AFP, citata de Agerpres.

Cotidianul belgian La Derniere Heure ('DH') a informat pe site-ul sau ca operatiunea este legata de fratii kamikaze Ibrahim si Khalid El Bakraoui, morti la 22 martie in atentatele de la Bruxelles, dar care potrivit gruparii Stat Islamic (SI) sunt, de asemenea, la originea atacurilor de la 13 noiembrie 2015 la Paris.

"In cadrul anchetei legate de atentatele din noiembrie 2015 de la Paris, un judecator de instructie din Bruxelles specializat in materie de terorism a dispus efectuarea (marti) unei perchezitii la Bruxelles (Laeken)", a precizat intr-un scurt comunicat Parchetul federal belgian care nu i-a citat de fratii El Bakraoui.

"Doua persoane au fost private de libertate si duse la politia judiciara federala de la Bruxelles pentru audieri", a adaugat Parchetul federal, insarcinat in Belgia cu anchetele teroriste.

Judecatorul de instructie "va decide in urmatoarele ore eventuala lor punere sub acuzare si plasarea in arest preventiv", a precizat aceeasi sursa care, "in interesul anchetei", nu a oferit mai multe detalii.

Potrivit jurnalului "DH", cei doi suspecti sunt "un cuplu banuit ca a adus un sprijin logistic fratilor El Bakraoui" care s-au aruncat in aer la aeroportul si metroul din Bruxelles.

Femeia, identificata de jurnal ca fiind "M. B." si prietenul sau, "Farid K.", "au servit drept cutie de scrisori anumitor teroristi in perioada in care acestia erau cautati de ambele parti ale frontierei", intre atentatele de la Paris si cele de la Bruxelles.

La Dernicre Heure a mai informat ca o "echipa franceza (de politisti) si un magistrat de la Paris i-au insotit" pe politistii belgieni in cursul perchezitiei de marti.

Atentatele de la 13 noiembrie 2015, cele mai sangeroase din istoria recenta a Frantei, au facut 130 de morti. Cele de la Bruxelles s-au soldat cu 32 de persoane ucise. Ancheta a stabilit ca ele au fost comise de membri ai aceleiasi celule care le-au pregatit de o parte si de alta a frontierei.