Guvernul nipon ar urma sa ii permita imparatului sa abdice in favoarea fiului sau, care ar urma sa ii succeada la 1 ianuarie 2019, deschizand calea spre o noua era imperiala, relateaza mass-media din Japonia, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Executivul a inceput sa studieze preluarea tronului de catre printul mostenitor Naruhito la inceputul lui 2019", noteaza cotidianul Nikkei, informatia aparand si in ziarele Mainichi si Yomiuri.

In august 2016, imparatul Akihito a sustinut un discurs in care a dat de inteles ca doreste sa abdice, desi legea de functionare a casei imperiale nu il autorizeaza sa faca acest lucru.

O comisie desemnata de premierul Shinzo Abe ar urma sa emita recomandari in vederea acceptarii unei exceptii in baza careia actualul imparat ar putea renunsa la tron in timpul vietii, tinand cont de varsta avansata. Akihito a implinit in decembrie 83 de ani.

Executivul si-a propus ca noua lege sa fie adoptata in actuala sesiune parlamentara, dar dezbaterile se anunta incinse, intrucat opozitia, precum si numerosi experti ar prefera ca legea de functionare a casei imperiale sa fie reformata.