Autoritatile din capitala turca Ankara au interzis demonstratiile si adunarile publice pentru urmatoarele 30 de zile, in timp ce parlamentul dezbate o controversata revizuire a structurii de la nivelul conducerii tarii, relateaza marti agentia DPA, citata de Agerpres.

Motivul pentru luarea masurii a fost un avertisment din partea serviciilor de informatii in legatura cu un preconizat atac terorist la astfel de adunari. Masura se aplica pe tot cuprinsul provinciei Ankara, a anuntat guvernatorul provincial.

Parlamentul a inceput in aceasta saptamana sa discute despre reforma sistemului prezidential turc, ce ii confera presedintelui - care in prezent, pe hartie, este doar sef de stat - puterea de a conduce guvernul.

Proiectul de lege privind reforma a trecut de primul sau obstacol noaptea trecuta, cand majoritatea a convenit sa dezbata reforma constitutionala.

Dezbaterea a fost precedata de demonstratii care au avut loc in afara cladirii parlamentului impotriva noului sistem. Politia a recurs la gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i imprastia pe demonstranti.

Partidul prokurd HDP refuza sa ia parte la dezbatere, in semn de protest fata de arestarea a 12 dintre parlamentarii sai, a declarat marti pentru DPA un reprezentant al HDP, Ziya Pir, cu dubla cetatenie germano-turca.

HDP, impreuna cu cel mai mare partid de opozitie, CHP, sunt preocupate de faptul ca noul sistem prezidential ar putea crea o dictatura in Turcia.

Impunand interzicerea adunarilor, guvernatorul provinciei Ankara a invocat starea de urgenta in vigoare in intreaga tara de la tentativa de puci esuata din iulie 2016.