Politia italiana a arestat marti doi frati acuzati de atacuri informatice vizand, printre altele, e-mailurile presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi si fostului premier Matteo Renzi, relateaza News.ro citand Reuters.

Tribunalul din Roma a ordonat retiunea lui Giulio Occhionero, in varsta de 45 de ani, si a surorii sale Francesca Maria Occhionero, in varsta de 48 de ani, pentru furt de secrete de stat si atacuri informatice ilegale.

Avocatii celor doi nu pot fi contactati imediat.

"Au fost zeci de mii de conturi de e-mail sparte, iar printre ele au fost conturi care le-au apartinut bancherilor, oamenilor de afaceri si chiar mai multor cardinali de la Vatican", a explicat seful Unitatii de politie specializate in atacuri informatice, Roberto Di Legami, care a condus ancheta.

Giulio Occhionero, inginer specializat in fizica nucleara si cofondator al firmei de investitii Westland Securities, a folosit un virus sa infecteze conturile de e-mail, pentru a putea face "investitii bazandu-se pe informatii rezervate", a precizat Di Legami.

Contul lui Draghi, de la Banca Italiei, al carei guvernator a fost, precum si contul personal de Apple al lui Renzi, pe care l-a folosit cat a fost premier, s-a numarat printre cele infectate, potrivit mandatului de arestare.

Si contul oficial de e-mail de premier al lui Renzi a fost vizat.

Contul lui Draghi de la BCE nu se afla pe lista celor infectate si nu exista nicio dovada ca ar fi fost vizat de un atac, a declarat o sursa apropiata dosarului.

Nu exista dovezi ca hackerii ar fi actionat in numele unor state, a spus Di Legami.

Occhionero a fost un membru de rang inalt al unei loje masonice, iar printre cei monitorizati se numara marele maestru al celei mai mari loja masonice din tara.

Occhionero folosea un virus numit "EyePyramid", o referire la ochiul atotvazator al lui Dumnezeu, similar celui imprimat pe bancnotele americane.

Datele furate erau stocate pe servere din Prior Lake, Minnesota, si Salt Lake City, Utah, arata documentele instantei. FBI a confiscat serverele si le va trimite in Italia, a anuntat Di Legami.

Ancheta a fost lansata cand un e-mail infectat a fost detectat in aprilie 2016, desi exista dovezi ca cei doi au folosit virusul din 2010. Ancheta a aratat ca circa 18.000 de conturi au fost sparte.