Turcia ar putea organiza un referendum in prima saptamana din luna aprilie pe tema unei noi Constitutii care sa creeze un sistem executiv prezidential, acordand puteri extinse presedintelui in functie Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni vice-premierul turc Nurettin Canikli, potrivit Reuters.

Recep Tayyip ErdoganFoto: tccb.gov.tr

Adunarea generala a Parlamentului urmeaza sa demareze luni dupa-amiaza dezbaterile asupra modificarilor constitutionale propuse. Pachetul ar urma sa fie finalizat in 18-20 de zile, a precizat Canikli intr-un interviu acordat pentru televiziunea A Haber.

Pachetul de refoma urmeaza sa fie aprobat de Parlament, in care partidul de Guvernamant are o majoritate, si va fi apoi supus unui referendum.

Lira turceasca bate in fiecare saptamana noi recorduri de depreciere in fata dolarului, din cauza incertitudinii politice si a unei situatii securitare tensionate dupa lovitura de stat esuata din 2016. In decembrie, presedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut turcilor sa isi preschimbe valutele externe in lire turcesti, pentru a sustine moneda nationala, care nu inceteaza sa se deprecieze.