Guvernul german a amenintat, duminica seara, ca nu va mai acorda ajutor pentru dezvoltare tarilor care refuza repatrierea cetatenilor lor ale caror cereri de azil au fost respinse, in urma recentului atentat de la Berlin., relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Cei care nu coopereaza suficient nu pot spera sa beneficieze de ajutorul nostru pentru dezvoltare", a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel, presedinte al Partidului Social Democrat (SPD), intr-un interviu publicat la sfarsitul saptamanii trecute in revista Der Spiegel.

"Sprijin pe deplin aceasta idee", a reluat duminica seara, la postul de televiziune ARD, ministrul german de Interne, Thomas de Meziere, membru al partidului conservator (CDU) al cancelarului Angela Merkel.

Avertismentul vizeaza in special Tunisia, de unde era originar presupusul autor al atentatului cu camion de la Targul de Craciun din Berlin de la 19 decembrie (12 morti), Anis Amri, si in general tarile din Magreb.

Cererea de azil in Germania a lui Anis Amri fusese respinsa cu cateva luni inainte, dar autoritatile nu au putut sa il trimita in tara de origine in lipsa unui document de identitate valabil. Berlin reproseaza Tunisului ca a refuzat timp de mai multe luni sa recunoasca nationalitatea tanarului si a impiedicat astfel repatrierea sa.

Mai multe mii de persoane originare in special din tarile din Magreb, ale caror cetateni nu au practic nicio sansa sa obtina azil in Germania, sunt in prezent in aceasta situatie in tara.

Urmare a problemelor aparute cu cazul lui Anis Amri, coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel are in vedere mai multe modificari procedurale.

Guvernul german doreste sa ii plaseze mai sistematic in arest preventiv, in asteptarea expulzarii lor din tara, pe strainii considerati ca islamisti periculosi si a caror cerere de azil a fost respinsa.

"Voi face propuneri foarte concrete cu scopul de a largi posibilitatea de a plasa in arest preventiv persoanele considerate periculoase in vederea expulzarii lor", a declarat duminica ministrul german al justitiei, Heiko Maas. Pe viitor, procedurile vor ii include si pe strainii ale caror tari refuza sa ii preia rapid, a precizat el.