Autoritatile americane au anuntat vineri noaptea ca tanarul hispanic Esteban Santiago este atacatorul inarmat care a ucis cinci persoane si a ranit alte opt in aeroportul Fort Lauderdale-Hollywood, situat la aproximativ 34 de kilometri de metropola Miami. De asemenea, tanarul a aterizat cu putin timp inainte de atac pe pista aeroportului, dupa ce decolase anterior cu un avion din Alaska, relateaza CNN si NBC New York, citate de News.ro.

Esteban SantiagoFoto: Captura YouTube

UPDATE 2 - Barbatul care a deschis focul, vineri, pe aeroportul Fort Lauderdale-Hollywood International, nu pare sa fi avut "un motiv precis" pentru atac, a declarat agentul FBI insarcinat cu dosarul, George Piro, intr-o conferinta de presa, relateaza ABC News.

"Nu am identificat nici un stimul care sa fi provocat atacul. Verificam toate unghiurile privind ce l-a facut sa desfasoare acest atac ingrozitor", a spus Piro.

Esteban Santiago, in varsta de 26 de ani, a deschis focul vineri pe aeroportul Fort Lauderdale din Florida, omorand cinci oameni si raniti alti opt. Tanarul tocmai ajunsese pe aeroport cand a lansat atacul. El a fost retinut si se afla la inchisoarea din comitatul Broward.

UPDATE 1 - Autorul atacului armat de vineri de la Fort Lauderdale, Esteban Santiago, a fost trimis la inchisoarea din comitatul Broward, sub acuzatia de crima, anunta ABC News, citat de News.ro, in timp ce presa a publicat o fotografie cu el facand un gest specific militantilor Statului Islamic.

Cotidianul britanic Daily Mail a publicat o fotografie in care Esteban Santiago pare sa faca salutul jihadist, cu degetul aratator ridicat. El poata o esarfa specifica Orientul Mijlociu.

Autoritatile americane verifica in prezent daca veteranul razboiul din Irak, in varsta de 26 de ani, are legaturi cu Statul Islamic sau daca sufera de probleme psihice, cum sugereaza rudele sale.

Potrivit NBC News, tanarul primea ingrijiri medicale in Alaska, pentru ca auzea voci.

In luna noiembrie, el ar fi intrat in biroul FBI din Anchorage si le-a spus agentilor ca CIA ii controleaza mintea si il obliga sa se uite la inregistrari jihadiste.

Santiago a spus ca nu vrea sa faca rau nimanui, dar FBI a contactat politia locala care l-a dus la un centru de ingrijire psihiatrica.

Familia veteranului de razboi, aflata in Puerto Rico, a declarat ca nu stie daca tanarul a fost diagnosticat cu stres post-traumatic dupa ce a fost trimis misiune timp de 10 luni, in Irak.

Fratele sau, Bryan, a declarat pentru NBC News ca Esteban se certa cu toata lumea in Alaska, in timp ce matusa si unchiul sau, care locuiesc in New Jersey, au povestit ca tanarul s-a schimbat dupa perioada petrecuta in Irak.

Odata ce a aterizat, atacatorul hispanic si-a ridicat bagajul de cala din al doilea terminal al aeroportului, iar apoi s-a retras in baie pentru a scoate arma ascunsa intre haine. Apoi, Esteban Santiago s-a indreptat spre ceilalti pasageri, care asteptau in continuare sosirea bagajelor, si a deschis focul la intamplare.

Se pare ca tanarul hispanic nu a evitat sa isi declare arma din bagaj atunci cand a decolat de pe aeroportul din Alaska.

Esteban Santiago are 26 de ani si este originar din New Jersey, dar a locuit de-a lungul vietii sale in Alaska, precum si in localitatea Naples din Florida.

Surse din randul autoritatilor federale au transmis ca atacul armat nu este considerat un act de terorism, iar rudele tanarului hispanic sustin ca acesta avea probleme psihice.

De asemenea, autoritatile au descoperit o legitimatie militara in posesia lui Esteban Santiago. Nu exista mai multe date despre activitatea militara a atacatorului, desi acesta a postat anterior o poza in echipamentul de lupta al armatei Statelor Unite.

In urma cu un an, tanarul hispanic a fost judecat pentru comiterea a doua contraventii in Alaska.

Potrivit martorilor, atacatorul purta un tricou cu franciza Star Wars. Pasagerul John Schlicher a precizat ca acesta era un "tanat slabut" si a intreptat arma direct spre pasagerii care asteptau sa isi ridice bagajele pe aeroportul Lauderdale.

Esteban Santiago nu a spus niciun cuvant in timp ce tragea la intamplare in pasageri, iar unii supravietuitori au remarcat tacerea sa.

Atacatorul si-a reincarcat arma o singura data, insa martorii nu pot preciza cate gloante au fost trase in incinta aeroportului Lauderdale.

Autoritatile din Broward au primit un apel in jurul orei locale 12.55 (19.55 ora Romaniei) cu privire la focuri de arma auzite in apropierea aeroportului din Florida.

Se pare ca primele focuri de arma s-au auzit in partea inferioara a aeroportului Lauderdale. In incinta aeroportului era si fostul purtator de cuvant al presedintelui George W. Bush, Ari Fleischer.

"Sunt la aeroportul din Fort Lauderdale. Au fost trase focuri de arma. Toata lumea fuge", a postat Fleischer intr-un scurt mesaj pe Twitter.

Ulterior, acesta a transmis ca situatia este calma, insa autoritatile nu permit niciunui pasager sa paraseasca incinta aeroportului din Florida.

Presedintele ales Donald Trump a sustinut ca monitorizeaza situatia teribila din Florida si a purtat o discutie telefonica cu guvernatorul Rick Scott.

Florida a fost zguduita anul trecut de cel mai sangeros atac armat din istoria moderna a Statelor Unite, dupa ce jihadistul de origine afgana Omar Mateen a deschis focul intr-un club al comunitatii gay din Orlando. Un numar de 50 de persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 53 au fost ranite in atacul din clubul Pulse.