Presedintele-ales al SUA Donald Trump a criticat vineri presa pentru ca a scris ca americanii vor plati prin taxe si impozite zidul sau de la frontiera cu Mexicul, reprosandu-i ca nu a scris ca fondurile care vor fi folosite la demararea acestui proiect urmeaza sa fie restituite de tara vecina, relateaza News.ro citand Reuters.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

"Presa necinstita nu scrie ca toti banii cheltuiti cu construirea Marelui Zid (de dragul rapiditatii) vor fi platiti inapoi de Mexic mai tarziu!", scrie Trump intr-un mesaj postat pe Twitter.

Pesoul mexican s-a depreciat la scurt timp dupa aceasta declaratie cu 0,22%. Moneda mexicana a atins recorduri de depreciere in fata dolarului saptamana aceasta, in care Trump si-a intensificat criticile cu privire la intreprinderi care produc bunuri in aceasta tara in loc sa o faca in Statele Unite.

Rata de schimb a ajuns la 21,35 pesos dolarul, aproximativ nivelul de joi.

CNN si alte institutii de presa au anuntat vineri ca echipa de tranzitie a lui Trump le-a semnalat republicanilor din Congres ca viitorul presedinte prefera sa finanteze zidul de la frontiera de la buget incepand din aprilie.

Trump a scris initial pe Twitter ca finantarea americana de la inceput vizeaza sa conduca la o incepere mai rapida a lucrarilor de constructie si ca Mexicul va rambursa pana la urma fondurile cheltuite Statelor Unite.

Principala sa consiliera, Kellyanne Conway a dezmintit ca presedintele-ales revine asupra promisiunii pe care a facut-o in campanie de a pune Mexicul sa plateasca zidul.

"Nimic nu s-a schimbat din perspectiva noastra. Congresul se insarcineaza sa exploreze diverse optiuni de plata a zidului", a declarat Conway vineri, in emisiunea CBS News "This Morning".

"Evident, respectam federalismul, iar daca Congresul incearca sa gaseasca alte cai de finantare a acestui proiect care este o prioritate absoluta a presedintelui(-ales) Trump, atunci asa sa faca", a spus ea.