Barack Obama si secretarul sau de stat, John Kerry, au abordat direct Rusia in legatura cu interventia acesteia in alegerile prezidentiale din SUA, fara sa dezvaluie amploare avertismentului lor pentru a nu afecta scrutinul din noiembrie, a afirmat joi John Kerry, citat de AFP si Agerpres.

"Va pot spune ca presedintele si cu mine am ridicat personal aceasta problema pe langa rusi", a declarat seful diplomatiei de la Washington in fata jurnalistilor acreditati la Departamentul de Stat, cu doua saptamani inainte de a-si parasi postul.

Laudand activitatea serviciilor de informatii, John Kerry a subliniat ca "expertiza intregii comunitati (a informatiilor) verificata, re-verificata si ras-verificata a ajuns la concluzia ca guvernul rus era implicat intr-o tentativa concertata de a influenta si a se implica in integritatea procesului nostru electoral".

De ce nu au denuntat public acest lucru inainte de 8 noiembrie?

"A fost facuta cu foarte mare prudenta pentru a nu lasa oamenii sa spuna ca presedintele, Casa Alba si comunitatea serviciilor de informatii incearca intr-un fel sau altul sa influenteze rezultatul alegerilor", castigate de republicanul Donald Trump in fata democratei Hillary Clinton, a raspuns John Kerry.

Refuzand sa acuze Rusia de un "act de razboi", cum a facut in aceasta saptamana senatorul republican John McCain, secretarul de stat in exercitiu a afirmat ca atacul informatic intreprins de Moscova asupra unor responsabili ai Partidului Democrat pentru a incerca sa influenteze alegerile prezidentiale este un "subiect foarte grav".

Joi in fata Senatului, directorul pentru Informatii nationale, James Clapper, si seful Agentiei nationale pentru securitate NSA, amiralul Michael Rogers, si-au mentinut acuzatiile de implicare a Moscovei in alegerile prezidentiale americane.

Aceste concluzii l-au determinat saptamana trecuta pe presedintele Barack Obama sa adopte o serie de sanctiuni impotriva Rusiei, printre care expulzarea a 35 de diplomati si agenti rusi impreuna cu familiile lor.

Presedintele ales, Donald Trump, care va prelua functia la 20 ianuarie si care doreste o apropiere de presedintele rus, Vladimir Putin, si-a manifestat in repetate randuri scepticismul cu privire la responsabilitatea Rusiei in atacul informatic.