Ucraina a indicat, miercuri, ca nu ii va mai permite intrarea in tara candidatei la alegerile prezidentiale din Franta in 2017, Marine Le Pen, dupa comentariile prin care aceasta afirma ca legitima anexarea Crimeei in 2014 de catre Rusia, informeaza Reuters.

Marine Le PenFoto: Agerpres

Kievul pare agitat din cauza schimbarii peisajului politic in 2017. Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a adoptat un ton mai prietenos fata de Rusia, in timp ce al doilea candidat la alegerile prezidentiale din Franta, Francois Fillon, favorizeaza ridicarea sanctiunilor impotriva Moscovei.

Relatiile dintre Ucraina si Rusia s-au inrautatit dupa ce anexarea Crimeei de catre Rusia si luptele separatiste ale pro-rusilor din estul Ucrainei au ucis in jur de 10.000 de oameni, iar acordul de incetare a focurilor a fost anulat.

Facand aluzii referitoare la Marine Le Pen, ministrul ucrainean de Externe a declarat ca "facand declaratii care continua propaganda Kremlin-ului, politicianul francez da dovada de lipsa de respect pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei si ignora complet legile fundamentale ale dreptului international".

"In aceasta privinta, reamintim ca asemenea declaratii si actiuni violente asupra legislatiei ucrainiene vor avea cu siguranta consecinte, asa cum a mai fost in cazul unor politicieni francezi carora le este interzis sa intre in Ucraina", a mai precizat ministrul.

Marine Le Pen, citata de o televiziune franceza, a spus ca anexarea Crimeei de catre Rusia nu a fost ilegala, deoarece locuiorii Crimeei au ales sa se alature Rusiei printr-un referendum, pozitie pe care Kievul a contestat-o vehement. Referendumul, de altfel, a fost declarat ilegal de catre Adunarea Generala a ONU.