O comisie de anchetă verifică suspiciuni privind peste 300 de cazuri în care solicitanți de azil din orașul german Braunschweig au reușit să fraudeze sistemul de acordare a ajutoarelor sociale, transmite DPA, citata deAgerpres.

Cazurile suspecte au în prim-plan în special refugiați din Sudan care au sosit în Germania odată cu valul de migrație din vara anului 2015, a declarat duminică pentru DPA președintele comisiei de anchetă, Joern Memenga.

El a estimat că au fost fraudate milioane de euro din fondurile pentru ajutoare sociale. Refugiații s-au înregistrat la diverse centre, sub diverse identități, pentru a primi de mai multe ori ajutoare sociale. Memenga a spus că mulți dintre ei au folosit trei până la patru nume diferite. Cât despre metodele a care au apelat pentru a nu fi recunoscuți, oficialul german a spus că "își lăsau barba să crească, își puneau ochelari sau își tundeau părul".

Suprasolicitați de cazurile pe care le aveau de gestionat, funcționarii nu și-au dat seama de înșelătorie, mai ales că în perioada de vârf a valului de migrație înregistrau până la 2.000 de refugiați pe zi, a mai spus sursa citată. În acest fel, fiecare dintre suspecți a putut păcăli statul. Președintele comisiei de anchetă a relatat despre cazul unui solicitant de azil care a folosit nu mai puțin de 12 identități și care a beneficiat ilegal de 45.

000 de euro. Procurorul din Braunschweig a declarat că este puțin probabil ca vreunul dintre cazuri să ajungă în instanță, pentru că, la momentul când sunt deconspirați, autorii fraudelor au părăsit deja orașul.