Cei 35 de diplomati rusi care au primit ordin de expulzare din Statele Unite, printr-o decizie a presedintelui Barack Obama, fiind acuzati de ingerinte in alegerile prezidentiale americane, au parasit duminica Washingtonul, la bordul unui avion, impreuna cu familiile lor, au informat agentiile ruse de presa, precum si diplomatia americana, transmite AFP.

"Avionul a decolat, toata lumea este la bord", a anuntat Ambasada Rusiei la Washington, citata de agentia publica rusa Ria Novosti.

Aeronava, venita special din Rusia, transporta la bord 35 de diplomati rusi si familiile lor, in total 96 de persoane, si urmeaza sa ajunga in Rusia in cursul noptii.

"Putem confirma ca cei 35 de diplomati rusi declarati persona non grata, precum si membrii familiilor lor, au parasit Statele Unite", a confirmat pentru AFP un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american.

Aceasta plecare impresionanta vine ca urmare a masurilor si sanctiunilor anuntate joi de presedintele american Barack Obama, cu mai putin de o luna inainte de plecarea sa de la Casa Alba: in afara de expulzarea acestor diplomati suspectati de catre Washington ca sunt agenti ai serviciilor secrete ruse, doua complexe rezidentiale rusesti din nord-estul Statelor Unite au fost inchise, intrucat erau considerate a fi baze pentru acesti presupusi spioni.

GRU (serviciul secret al armatei ruse) si FSB (Serviciul federal de securitate, fost KGB) fac de asemenea obiectul sanctiunilor economice si juridice impuse de SUA, la fel ca patru sefi ai GRU, printre care si directorul Igor Korobov.

Decizia lui Barack Obama, care considera ca Moscova a orchestrat atacuri cibernetice pentru a perturba scrutinul prezidential american, a fost mai mult sau mai putin contestata de catre succesorul sau Donald Trump. Miliardarul populist, care vrea o relatie mai apropiata cu presedintele rus Vladimir Putin, si-a exprimat din nou sambata indoielile cu privire la aceasta eventuala ingerinta rusa in alegerile americane.