Cel putin 35 de oameni au fost ucisi si 40 raniti dupa ce un atacator a deschis focul la petrecerea de Revelion de la un cunoscut club de noapte din Istanbul, a declarat jurnalistilor guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 10.10 MAE: Consulatul Romaniei la Istanbul verifica daca printre victime sunt si romani

UPDATE 10.00 Ultimul bilant al atacului armat comis in noaptea de Revelion intr-un club din Istanbul in care se aflau cateva sute de oameni a ajuns la 39 de morti, multi fiind cetateni straini, si 69 de raniti, potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu, scrie News.ro citand Reuters.

Conform sursei citate, pana in prezent au fost identificate 21 din cele 39 de persoane care si-au pierdut viata in urma atacului armat. Dintre acestea, 16 persoane sunt cetateni straini.

De asemenea, alti 69 de oameni sunt raniti si spitalizati.

Ministrul turc de Interne a mai anuntat ca atacatorul este cautat in continuare de fortele de ordine.

Presa turca a difuzat si primele imagini in care atacatorul este surprins de camerele de luat vederi din interiorul clubului.

Atacatorul a tras intr-un politist si intr-un civil cand a intrat in cunoscutul club Reina din districtul Oratkoy din Istanbul, dupa care a deschis focul in interiorul cladirii, a spus Sahin, adaugand ca este vorba de un atac terorist.

Potrivit unor informatii din media turca si unor postari de pe retelele de socializare, este posibil sa fi fost implicati mai multi atacatori.

Conform canalului de stiri NTV, citat de AFP, mai multe persoane au sarit in stramtoarea Bosfor pentru a scapa de focurile trase de teroristul imbracat in Mos Craciun.

"Un terorist cu o arma care avea teava lunga... a provocat acest incident brutal si salbatic, tragand gloante in oameni nevinovati ce erau acolo doar pentru a sarbatori Anul Nou si a se distra", a spus Sahin reporterilor de la fata locului.

Zeci de ambulante si masini de politie au fost trimise la clubul situat intr-o zona cosmopolita de langa unul dintre cele trei poduri care traverseaza Bosforul, areal in care sunt numeroase cluburi, restaurante si galerii de arta.

Potrivit agentiei de stiri Dogan, martorii au spus ca l-au auzit pe atacator strigand ceva in araba. Circa 700-800 de persoane erau in club la momentul atacului, noteaza Dogan.

Autoritatile transmisesera anterior ca in Istanbul au fost mobilizati 17.000 de politisti pentru festivitatile de Anul Nou. Coincidenta sau nu, autoritatile anuntasera ca unii politisti vor fi deghizati in Mos Craciun pentru a detecta orice situatie neobisnuita.

Presedintele american Barack Obama a transmis condoleantele sale dupa atacul din Istanbul si a cerut echipei sale sa ofere asistenta autoritatile turce, potrivit unui purtator de cuvant al Casei Albe. Acesta a spus ca Statele Unite condamna in cei mai categorici termeni acest "oribil" atac terorist.

La Istanbul, pana la 25.000 de politisti au fost mobilizati in perioada sarbatorilor de iarna, noteaza News.ro.

Autoritatile turce au luat masuri de securitate suplimentare in noaptea dintre ani in urma atentatelor numeroase comise in ultimele luni de jihadistii Statului Islamic, dar si de militantii kurzi de la PKK. Circulatia rutiera a fost oprita pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar si in Ankara. Mai mult, pana la 17.000 de ofiteri de politie au fost desfasurati in noaptea dintre ani pe strazile din metropola situata pe malul Bosforului.

Jihadistii Statului Islamic au comis in luna iulie un atentat sangeros la aeroportul international Ataturk din apropiere de Istanbul. Un numar de 45 de persoane si-au pierdut viata in atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.

De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape doua saptamani de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov in Ankara.

Turcia face parte din coalitia internationala care bombordeaza pozitiile jihadistilor Statului Islamic din Siria si Irak. De asemnea, soldatii turci au lansat la finele lunii august o campanie militara impotriva jihadistilor din apropierea frontierei cu Turcia.