Discretul lider al gruparii Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, este in viata, in pofida eforturilor coalitiei pentru a-i elimina pe conducatorii jihadisti, a afirmat vineri un purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, citat de AFP.

Credem ca Al-Baghdadi este in viata si conduce in continuare gruparea Stat Islamic", a declarat Peter Cook intr-un interviu acordat canalului CNN.

"Facem tot ce putem" pentru a-l detecta si elimina, a adaugat purtatorul de cuvant, precizand ca "este un lucru caruia ii consacram mult timp" si "ne vom folosi de orice ocazie pentru a-i administra pedeapsa pe care o merita", potrivit Agerpres.

Abu Bakr al-Baghdadi a cultivat mereu o foarte mare discretie, spre deosebire de miscarea sa care a cautat constant publicitatea.

Fata sa a aparut intr-o singura inregistrare video a SI de la instaurarea califatului sau autoproclamat in Irak si Siria, in iunie 2014.

Imaginile au fost turnate la Mosul, un mare oras din nordul Irakului pe care fortele irakiene incearca in prezent sa il elibereze din mainile jihadistilor.

Zvonuri despre moartea sa apar frecvent, dar nicio informatie fiabila nu este disponibila.

Responsabilii Pentagonului, intrebati frecvent despre soarta liderului SI, in general pastreaza tacerea in legatura cu ce stiu despre localizarea si deplasarile acestuia.

Pentru Peter Cook in orice caz, "califul" autoproclamat este izolat in prezent, loviturile coalitiei decimand conducerea gruparii extremiste.

"Cu greu gaseste consilieri si confidenti cu care sa vorbeasca, pentru ca multi dintre ei nu mai sunt printre noi", a afirmat el.

Departamentul de Stat american a majorat in decembrie la 25 de milioane de dolari prima propusa persoanei care va putea oferi informatii ce duc la prinderea liderului SI.