Aproximativ o mie de persoane au manifestat vineri in Piata Tahrir din Bagdad pentru a cere eliberarea lui Afrah Shawqi, o jurnalista irakiana rapita luni de la domiciliul sau de catre indivizi inarmati neidentificati, au informat corespondenti ai agentiei France Presse aflati la fata locului, potrivit Agerpres.

"Libertate pentru Afrah!", au scandat protestatarii, printre care numeroase femei. "Cerem eliberarea lui Afrah, dar nu stim cine a rapit-o", a declarat Sana Rasul, de profesie fizician.

Mitingul, organizat printre altele de organizatii pentru apararea libertatii presei, s-a suprapus peste traditionalul protest de vineri al activistilor societatii civile si miscarii influentului lider siit Moqtada Sadr care manifesteaza saptamanal impotriva coruptiei in emblematica Piata Tahrir.

Afrah Shawqi a fost rapita luni de la domiciliul sau de catre indivizi inarmati care s-au dat drept membri ai fortelor de securitate. Cunoscuta in Irak pentru lupta sa pentru apararea drepturilor femeilor, ea a colaborat in trecut cu cotidianul saudit Asharq Al-Awsat si a scris pentru numeroase site-uri, printre care Aklaam.

"Adevaratul scandal este ca barbati inarmati au putut patrunde atat de usor in casa unei femei si sa o rapeasca", a explicat o manifestanta, Dhikra Sarsam. "Ministerul de Interne nu a spus nimic despre circumstantele rapirii", a subliniat ea.

Premierul Haider al-Abadi a condamnat rapirea jurnalistei si a ordonat fortelor de securitate "sa faca maximul pentru a o proteja, regasi si a pune mana pe grupul sau gruparile responsabile de rapirea ei".

Irakul este impreuna cu Siria vecina, Afganistanul si Mexicul, una din cele mai periculoase tari din lume pentru jurnalisti. In 2016, sapte ziaristi au fost ucisi in aceste tari, potrivit bilantului anual intocmit de RSF.