Viitorul secretar general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, care a discutat la sfarsitul lui noiembrie cu presedintele rus, Vladimir Putin, si-a exprimat miercuri dorinta de a-l intalni "cat mai repede posibil" pe Donald Trump, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Am avut o excelenta reuniune de lucru cu presedintele Putin si sper ca va fi la fel si in ce-l priveste pe Donald Trump. Am cu siguranta tot interesul sa-i fac o vizita cat mai repede posibil", a indicat Guterres, intr-un interviu exclusiv acordat canalului portughez de televiziune SIC.

"Statele Unite sunt nu numai principalul furnizor de fonduri pentru ONU, ci de asemenea un element fundamental in toate actiunile sale", a continuat el, inainte de a se declara "hotarat sa stabileasca un dialog constructiv cu viitoarea administratie americana".

In opinia a numerosi diplomati la ONU, alegerea lui Donald Trump la presedintia Statelor Unite risca sa complice sarcina lui Guterres, care ii va succede, pe 1 ianuarie, sud-coreeanului Ban Ki-moon.

Trump a avertizat vineri ca "lucurile vor fi diferite la ONU" dupa sosirea sa la Casa Alba, pe 20 ianuarie, reactionand la adoptarea unei rezolutii in Consiliul de Securitate contra coloniilor israeliene in teritoriile palestiniene.

In plus, urmatorul presedinte al SUA nu si-a ascuns scepticismul asupra luptei contra incalzirii globale, calul de bataie al lui Ban Ki-moon, lasand sa se inteleaga ca va repune in discutie acordul incheiat acum un an la Paris.

Intrebat in aceasta privinta, Antonio Guterres a apreciat ca "noul guvern va adopta cu siguranta o pozitie diferita" de politica dusa de Barack Obama, dar ca nu ar trebui sa se astepte la o "evolutie radicala" a societatii americane in materie de mediu.