Presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, a reiterat miercuri ca este gata sa reia negocierile de pace daca guvernul israelian opreste colonizarea teritoriilor ocupate, potrivit unui comunicat al presedintiei palestiniene, preluat de AFP.

"In momentul in care guvernul israelian va accepta sa opreasca toate activitatile sale de colonizare (...), responsabilii palestinieni sunt gata sa reia negocierile", a declarat Abbas. Dupa ce a reamintit angajamentul sau "pentru o pace justa", Abbas a spus ca va continua cooperarea sa stransa cu Franta in vederea reusitei conferintei internationale privind Orientul Mijlociu, care va avea loc pe 15 ianuarie la Paris, potrivit Agerpres.

Franta va organiza aceasta conferinta, cu circa 70 de tari, dar fara israelieni si palestinieni, pentru a reitera sprijinul comunitatii internationale la o solutionare a conflictului israeliano-palestinian pe baza a doua state. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Marc Ayrault, a salutat discursul "curajos" de miercuri al lui John Kerry, pe care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a denuntat ca un "discurs partinitor" impotriva Israelului.

Secretarul de stat american, John Kerry, le-a cerut miercuri israelienilor si palestinienilor sa traiasca in doua state separate pe baza granitelor din 1967 - inainte de Razboiul de Sase Zile - si a apreciat ca Ierusalimul ar trebui sa devina capitala a doua state, relateaza AFP.