Premierul japonez Shinzo Abe si presedintele american Barack Obama au adus marti impreuna un omagiu victimelor de la Pearl Harbor, in Arhipelagul Hawaii, la 75 de ani de la atacul care a zguduit Statele Unite, transmite Agerpres.

La sapte luni dupa istorica lor vizita comuna la Hiroshima, cei doi lideri au ajuns la bordul unui vas la memorialul ridicat deasupra epavei cuirasatului care a fost distrus de aviatia nipona la 7 decembrie 1941.

Cei doi demnitari au depus coroane de flori in fata zidului pe care sunt trecute numele celor 1.177 de americani care si-au gasit sfarsitul pe USS Arizona.

Dupa un moment de tacere, ei au aruncat petale intr-un "put" construit in mijlocul structurii asezate pe apa prin care vizitatorii pot vedea epava ruginita a navei USS Arizona.

Pregatit in cel mai mare secret timp de mai multe luni, atacul fulgerator de la Pearl Harbor - a durat aproape doua ore - a facut peste 2.400 de morti si a determinat intrarea Statelor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Este pentru prima data cand un premier japonez viziteaza Memorialul USS Arizona, ridicat la inceputul anilor 1960.

Inaintea lui Shinzo Abe, trei sefi de guvern au vizitat Pearl Harbor in anii 1950, printre care bunicul sau, Nobusuke Kishi, dar niciunul nu a participat la o ceremonie in memoria victimelor chiar la locul atacului.