Un grup de 29 de parlamentari din partidul de guvernamant Saenuri, al presedintei Park Geun Hye, a parasit formatiunea ca urmare a unei lupte interne ajunse la apogeu in apropiere de demiterea lui Park, potrivit DPA, care preia o relatare a agentiei Yonhap.

Gruparea a format un nou partid numit Noul Partid Conservator. La inceputul acestei luni, Parlamentul tarii a votat in favoarea demiterii presedintei tarii, aflata in centrul unui scandal de coruptie si trafic de influenta. Dintre cei 300 de parlamentari, 234 au sustinut motiunea, ceea ce a presupus ca multi membri ai partidului Saenuri au votat la fel ca reprezentantii opozitiei, potrivitAgerpres.

"Loialistii lui Park au uitat care sunt valorile adevarate ale miscarii conservatoare, iar asta a dus la pierderea increderii populatiei. Loialitatea lor fata de presedinta si ignorarea vocii poporului si a adevarului au permis ca prietena acesteia sa se amestece in afaceri de stat", au spus demisionarii.

Park este acuzata ca i-a oferit unei vechi prietene, Choi Soon Sil, acces la treburi guvernamentale, in ciuda faptului ca Choi nu detinea vreo functie in aparatul administrativ.

Curtea Constitutionala are la dispozitie sase luni pentru a decide daca pune in aplicare decizia Parlamentului de a o destitui pe Park. Pana la acel moment, ea este suspendata din functie si atributiile prezidentiale au fost preluate de premierul Hwang Kyo Ahn.