Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat sambata ca Grecia a indepartat temerile privind hotararea sa de a introduce reforme pentru reducerea datoriei, deschizand calea unei relaxari a datoriei, potrivit Agerpres. "Sunt fericit sa anunt ca deschidem calea punerii in aplicare a masurilor pe termen scurt ale MES destinate reducerii datoriei (Greciei)", a scris Jeroen Dijsselbloem intr-un mesaj pe Twitter, referindu-se la planul de salvare initiat de zona euro, Mecanismul european de stabilitate.

"Am primit o scrisoare in care colegul meu grec confirma angajamentul fata de precedentele acorduri", a adaugat ministrul olandez de finante, Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogruplui care ii reuneste pe cei 19 ministri de finante din zona euro.

Responsabilii zonei euro vor decide oficial, in cursul unei reuniuni programate in ianuarie, daca vor aplica masurile de reducere "pe termen scurt" a datoriei Greciei, adoptate la inceputul lunii decembrie, a facut cunoscut o sursa din Eurogrupului. Germania s-ar putea opune, a adaugat sursa.

La 14 decembrie, zona euro a suspendat, la cererea Germaniei, masurile de reducere a datoriei Greciei care au fost acordate Atenei la 5 decembrie in schimbul aplicarii de reforme.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anuntat atunci ca o suma de 617 milioane de euro va fi acordata unui numar de 1,6 milioane de pensionari sub forma unui supliment special de pensie iar anumite insule din estul Marii Egee vor fi scutite de la majorarea TVA.