Amenintarea terorista va persista in Germania, chiar daca autorul atacului comis la un targ de Craciun din Berlin a fost ucis, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, informeaza agentiile AFP si EFE.

"Putem rasufla usurati ca pericolul imediat a trecut", dar 'amenintarea terorista ramane pe ansamblu prezenta, cum a fost de multi ani' si "acest lucru il stim toti", a spus Merkel intr-o scurta interventie televizata dupa confirmarea uciderii teroristului Anis Amri de catre politia italiana la Milano, conform Agerpres.

Cazul acestui tunisian care a ucis luni seara 12 persoane si a ranit alte 48 dupa ce a patruns cu un camion in multime, el fiind de altfel de mult timp in atentia politiei germane care stia ca reprezinta un pericol, ridica "o serie de intrebari", a admis Angela Merkel. "Pentru mine si pentru ansamblul guvernului datoria cea mai importanta a Statului este protectia cetatenilor", a continuat ea.

Sefa guvernului german a promis o viitoare examinare aprofundata a situatiei si a evocat posibilitatea unor schimbari 'legale sau politice', daca in urma analizei se va trage concluzia ca acest lucru se impune. Ea nu a oferit detalii, cu exceptia precizarii ca doreste sa expulzeze mai multi migranti carora li s-a respins cererea de azil in Germania.

Intr-o astfel de situatie s-a aflat si Anis Amri, pe care autoritatile germane au dorit sa-l retrimita in tara sa, dar nu au reusit pentru ca autoritatile de la Tunis au refuzat sa recunoasca faptul ca el este cetatean tunisian.

Tunisia si in general statele din Orientul Mijlociu si Africa de unde provin cea mai mare parte a migrantilor veniti in Germania circa 900.000 numai anul trecut refuza cel mai adesea sa accepte repatrierea propriilor cetateni. In plus, autoritatile germane de multe ori nu stiu de unde provin migrantii, intrucat multi dintre ei isi distrug documentele si pretind ca sunt sirieni, intrucat sirienii obtin mai usor statutul de azilant.

Angela Merkel a mai spus vineri ca a avut o convorbire telefonica cu presedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, pentru a discuta cu acesta despre accelerarea si intensificarea expulzarii migrantilor care nu au primit azil in Germania.