Organismul insarcinat sa vegheze la respectarea drepturilor omului in Filipine a anuntat joi ca deschide o ancheta cu privire la marturisile presedintelui Rodrigo Duterte, care a recunoscut ca a ucis trei persoane pe cand era primar la Davao, un oras important din sudul tarii, relateaza AFP si News.ro.

Rodrigo DuterteFoto: Captura YouTube

Presedintele filipinez a lansat un razboi sangeros impotriva drogurilor, soldat cu mii de morti. Saptamana trecuta, el a declarat ca a ajutat politia sa impuste trei presupusi criminali, in timpul primului sau mandat de primar al orasului Davao, in 1988.

Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad al Hussein a apreciat marti ca este vorba "in mod clar de crime" si a cerut justitie filipineze sa deschida o ancheta.

Presedintele filipinez, celebru prin limbajul sau colorat, a raspuns printr-un torent de vulgaritati interventiei reprezentantului ONU, apreciind ca acesta este fie "un farsor, fie usor deranjat".

El a spus ca nu are de primit lectii din partea reprezentantilor ONU, platiti din contributiile tarilor membre. "Voua, nesimtitilor, noi va platim salarille", a spus el. "Idiotule, nu-mi spune mie ce sa fac. Eu sunt angajatorul vostru", a continuat Duterte.

"Nu-mie vorbi mie asa, fiu de tarfa", spus seful statului filipinez.

Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului Jose Gascon a declarat, citat int-un comunicat, ca a infiintat o echipa care sa ancheteze cu privire la marturisirile presedintelui.