Intr-o regiune din Franta, numita Normandie, a fost inaugurat primul drum cu panou solar din lume, care se intinde pe o lungime de un kilometru, informeaza The Guardian.

Un traseu de un kilometru (0,6 mile), acoperit cu panouri generatoare de energie electrica a fost inaugurat, joi, de ministrul ecologiei, Segolene Royal. Costurile pentru aceasta realizare s-au situat in jurul sumei de cinci milioane de euro.

Acest traseu va fi utilizat de aproximativ 2.000 de automobilisti pe zi, in timpul unei perioade de testare de doi ani, pentru a stabili daca poate fi generata suficienta energie pentru iluminatul stradal al regiunii cu 3.400 de locuitori.

Normandie este cunoscuta pentru lipsa soarelui: Caen, capitala politica a regiunii, se bucura de doar 44 de zile cu soare puternic intr-un an, comparativ cu 170 de zile in Marsilia.

Royal a declarat ca ar dori sa vada panouri solare instalate pe fiecare drum francez (Franta are un total de un milion de kilometri de drumuri), dar panourile asezate pe suprafete plane s-au dovedit a fi mai putin eficiente decat cele instalate in zonele inclinate, cum ar fi acoperisurile.

Criticii spun, insa, ca nu este o utilizare rentabila a banilor publici.

"Este, fara indoiala, un progres tehnic, dar, in scopul de a dezvolta surse regenerabile de energie, exista alte prioritati decat un gadget de care suntem mai siguri ca este foarte scump, decat de faptul ca functioneaza", a declarat, pentru Le Monde, Marc Jedliczka, vice-presedinte al Retelei pentru Tranzitie Energetica (CLER).

Constructorul a fost Colas, parte a grupului gigant in domeniul telecomunicatiilor, Bouygues. Cei de la Colas au declarat ca panourile au fost acoperite cu o rasina care contine foi fine de siliciu, ceea ce le face suficient de rezistente la trafic. De asemenea, compania spune ca spera sa reduca costurile de producere a panourilor solare si are aproximativ inca 100 de astfel de proiecte, jumatate pentru Franta si jumatate pentru strainatate.