Parlamentul Italiei a aprobat miercuri o solicitare formulata de Guvernul Paolo Gentiloni in sensul contractarii unor credite de 20 de miliarde de dolari pentru relansarea sistemului bancar, relateaza ziarul La Repubblica, citat deMediafax.

In contextul in care criza care afecteaza Banca Monte dei Paschi, cea mai veche din lume, risca sa se extinda la intregul sistem bancar din Italia, Guvernul Paolo Gentiloni, la propunerea ministrului Economiei, Pier Carlo Padoan, a cerut marti seara Parlamentului posibilitatea de a "creste gradul de indatorare cu 20 de miliarde de euro". Planul, menit sa ofere capital pentru stabilizarea sistemului bancar, a fost aprobat miercuri de Parlamentul de la Roma. In cadrul acestui plan, cinci miliarde de euro ar urma sa fie oferite pentru recapitalizarea Bancii Monte dei Paschi.

Insa, conform unei analize a agentiei Bloomberg citata de cotidianul La Repubblica, cele 20 de miliarde de euro ar fi insuficiente, intrucat bancile italiene ar avea nevoie de 52 de miliarde de euro. Astfel, Banca BPM ar avea nevoie de peste 8,5 miliarde, Unicredit de 8 miliarde, Intesa de 7 miliarde, Monte dei Paschi de 5, UBI Banca de 3 miliarde, UPER de 2 miliarde, iar Sondrio si Carige de cate un miliard. Alte banci italiene ar avea nevoie in total de alte peste 16 miliarde.